VIDEO Sjednica Vlade, Plenković se uvodno osvrnuo na posjet Berlinu i odnose sa Srbijom

Zasjedala je Vlada, Plenković se uvodno osvrnuo na posjet Berlinu i odnose sa Srbijom.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na najvažnija zbivanja, prije svega posjetu Berlinu gdje se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice te kancelarkom Angelom Merkel. Komentirao je i najnovije tenzije u odnosima Hrvatske i Srbije.

“Hrvatska je jedna od onih članica koja zagovara proširenje EU na zemlje jugoistoka Europe. Drugi ne dijele tu ambiciju tako jasno kao i mi. Nama susjedne zemlje znaju tko će se prvi založiti za proširenje. Treba jasno ponoviti da je Hrvatska dala privolu na otvaranje dva poglavlja 5. i 25. sa Srbijom, zadržali smo rezervu za poglavlje obrazovanja i kulture, uputili jasnu poruku povjereniku koji je o tome izvijestio Srbiju. Hrvatska ima očekivanja koja Srbija treba ispuniti osobito u pogledu obrazovanja srednjoškolskih i osnovnoškolskih udžbenika, uz jednostavan i konkretan angažman Srbija može pokazati signal, da se
dedramatiziraju izjave koje smo čuli jučer. Očekujem da se izjave smire”, poručio je Plenković.

Kad je riječ o pregovoru Vlade i sindikata, izjavio je da se dijalog nastavlja te da će božićnice javnim i državnim službenicima biti isplaćene do kraja godine.

Vlada je usvojila prijedlog akcijskog plana provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020. godine.
Ivan Kovačić, ministar uprave, pojasnio je, da su osigurana sredstva od 880 milijuna kuna.

“Samo usvajanje plana pokazuje političku opredjeljenost Vlade za reformu javne uprave koja nam je nužna”, kazao je Kovačić.

Vlada je dobila 132 amandmana na proračun

Kroz saborsku raspravu Vlada je dobila 132 amandmana zastupnika na prijedlog proračuna za 2017. godinu. Najviše amandmana podnio je SDP.

Ministar financija Zdravko Marić je, uoči sjednice užeg kabineta Vlade, kazao kako je manevarski prostor za prihvaćanje amandmana na proračun za iduću godinu “sužen i mali” te da se najveći dio amandmana odnosi na ministarstva obrazovanja i znanosti te financija. Kolika je vrijednost amandmana, Marić je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, izjavio da njihovu vrijednost nisu zbrajali.

Sabor je u subotu raspravljao o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, koji predviđa prihode od 121,6 milijardi kuna, rashode od 128,4 milijarde kuna te deficit od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

Facebook Komentari