Odbor još nije usuglasio zaključak o spomeniku HOS-ovcima, eliminirali novinare i nastavljaju

Više je članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložilo zaključak rasprave o ploči u Jasenovcu na kojoj piše “Za dom spremni”. No, opet se nisu mogli dogovoriti pa su proglasili pauzu i zatražili od novinara da ne prisustvuju nastavku sjednice.

Ovo, naime, i jeste bio nastavak sjednice Odbora za Ustav, započete dan ranije, kada se desni i lijevo-liberalni članovi nisu mogli usuglasiti oko zaključka o postupanju prema ploči u Jasenovcu. Naime, SDP je tražio da se ona ukloni. U međuvremenu, svoj je zaključak ponudio i član odbora iz redova SDSS-a, Milorad Pupovac, javlja N1.

Njegov prijedlog zaključka glasi:

“Javno isticanje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ suprotan je Ustavu, zakonu i dosadašnjoj sudskoj praksi Republike Hrvatske, jer potiče netoleranciju i širi etničku, vjersku i političku mržnju, te vrijeđa sjećanje na žrtve ustaškog režima.”

“Kompromisni prijedlog koji je iznio kolega Pupovac nam je apsolutno prihvatljiv i ako se možemo složiti oko njega, mi ćemo odustati od našeg prijedloga”, kazao je Peđa Grbin (SDP).

HDZ, pak ima drugačiji zaključak, kojim se podržava Vlada da pronađe rješenje za konkretan slučaj:

hdzspomenik

“Ovo što je predložio HDZ promašuje cijelu svrhu ove rasprave”, kaže članica Odbora Vesna Pusić. Pupovčev prijedlog “misli na dignitet parlamenta”.

“Pa ako već odustajemo od pozivanja Vlade da učini nešto, barem da imamo dostojanstven stav da se smatra neprihvatljivim pozdrav koji vrijeđa”, kazala je Pusić.

Podržala je kompromisno Pupovčevo rješenje.

Bačić bi bez novinara

Branko Bačić je predložio da se povuku kao odbor i da se pokuša pronaći konsenzus, jer je HDZ-u prihvatljiv ovaj prijedlog koji su iznijeli.

“Možda nije moguće na ovakav način usuglasiti tekst, pa je možda bolje da bez javnosti usuglaimo ovaj tekst”, kazao je Bačić, a u suprotnom HDZ ostaje pri svom prijedlogu.

Između mojega i HDZ-ovog zaključka moguće je pronaći rješenje koje bi bio jasan stav, kazao je Pupovac zatim, ali nije dovoljno jasan stav Vlade, koja želi osnovati povjerenstvo, čiji nalazi ne mogu obvezivati Sabor ni Odbor za Ustav. Pupovac je zatim predložio da se udovolji Bačićevom prijedlogu i bez javnosti se dođe do usuglašenog zaključka.

Ubrzo nakon toga proglašena je stanka do 11.30 minuta, a u međuvremenu će se odlučiti o tome gdje će se nastaviti sjednica odbora, ovaj puta zatvorena za javnost.

Facebook Komentari