Čičak o jugozastavničkoj demokraciji, Rusiji, Srbiji, Titu, spomeniku HOS-ovcima, totalitarizmu…

Gost Novog dana na N1 bio je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Ivan Zvonimir Čičak.

Iako je evakuacija istočnog Alepa, kojeg su do jučer držali pobunjenici, trebala krenuti jutros, čini se da bi mogla biti odgođena do sutra, javlja Reuters. Još uvijek nije poznato zbog čega se evakuacija odgađa. Događa se jedna od najgorih humanitarnih kriza posljednjih godina.

“Jest. Nažalost, mi smo slično mogli vidjeti na ovim prostorima od Vukovara, preko Sarajeva, Mostara… Mene zaprepaštava činjenica da nitko u strukturama Hrvatske barem na nivou deklaracije ne reagira na to. Da se pokaže… Ako su morali govoriti o Ukrajini, morali su i o ovome što je sto puta gore. Svijet se nalazi pred definiranjem ideje ljudskih prava. Čemu sve deklaracije i dokumenti ako vidimo da svijet ide u drugom smjeru. Za vrijeme migrantske krize zatvorene su granice, a jedna od glavnih pretpostavki demokratizacije je sloboda kretanja ljudi i roba.”

Koja je tu pozicija UN-a?

“UN ne upravlja krizom. Sad će kad je gotovo slati “plave kacige”? Ne, to je trebalo prije. Američki odgovor bio je naoružati pobunjenike, koji će pucati po avionima. To može kasnije dovesti do komplikacija. Kad vi naoružate jednu skupinu pobunjenika ne znate u kojem će se smjeru ona poslije profilirati.”

Kako vidite krizu između Hrvatske i Srbije oko poglavlja 26?

“Slušao sam Vučićevu eskapadu. Kad nam ti ljudi, koji su bili deklarirani četnici drže lekcije, to je degutantno. To što oni misle da je četništvo bilo humanitarni pokret, to je njihov problem. Imamo dvije ukopane strane koje se bave povijesnim temama i ne može se pomaknuti ni milimetar. Hrvatska ima pravo braniti vlastite interese, a u kojoj mjeri je to moguće to se prije svega moraju dogovoriti s europskim partnerima. Europa ima svoje interese, treba se dogovoriti i izboriti. Vidimo da je pozicija bivšeg ministra Kovača, koja je bila toliko kritizirana, bila ispravna.”

Govori se da ovo ide na mlin jačanju saveza Srbije i Rusije?

“Oni su u savezu s Rusijom već sada, ne mogu bliže. Ovo što se kritizira Plenkovića zbog Ukrajine… Ne, on je tu u pravu, to treba reći. On je o tome kompetentniji govoriti od svih kritičara jer je “in”, on je u tome. Ponudio je neke modele, jasno da to razbješnjava Ruse, ali što ću im ja, neka piju tablete za smirenje.”

Vidite li tu rješenje?

Dugo će to trajati. Srbi imaju svoje izvjestitelje u Hrvatskoj koji stalno naprave od buhe slona. Imate petu kolonu koja stalno napravi probleme. Kada govorimo o grbu s prvim bijelim poljem… Pripremamo dokument gdje ćemo dokazati da je to što oni govore, da su to bedastoće.”

Sramota da Odbor za ustav raspravlja o javnoj temi na zatvorenoj sjednici

Je li za vas sporna ploča HOS-u s pozdravom “Za dom spremni” postavljena u Jasenovcu?

“Apsolutno. To je pitanje pomanjkanja kućnog odgoja. Dođete na stratište, koje je simbol kao i Auschwitz, i dižete taj simbol koji je jedino i isključivo bio pozdrav Pavelićevog režima koji ga je i izmislio. I vi ga baš tu stavite. To je degutantno. Na taj način sprječavaju uklanjanje ime Tita u Zagrebu na javnim površinama. Sad imate argument “ako u Jasenovcu može biti ZDS, zašto ne bi Tito u Zagrebu”.”

Jesu li ta dva režima jednaka?

“Svi se pozivaju na europske norme, a one ih definiraju kao iste s različitim predznakom. Ideologije komunizma i fašizma su teorije zla. Ako ćemo o tome raspravljati, to je kao da raspravljamo da je gore nebo, a dolje zemlja. Kriva je teza da je Hrvatska utemeljna na antifašizmu, to je laž. Kad se govori o kontinuitetu državnosti u Ustavu piše da je to na ZAVNOH-u. Antifašizam nije isto što i ZAVNOH. A odmah dalje u Ustavu točno piše da je narod odbacio komunizam na prvim izborima.”

Znači izjednačavate petokraku i “Za dom spremni”?

“Apsolutno. Naš Ustav to izjednačava. Ustav je cjelovit, a svi se uvijek pozivaju samo na jednu stranu. Mi se ne možemo maknuti od toga, naši unuci će se baviti ustašama i partizanima.

Saborski odbor za Ustav raspravlja o tome na zatvorenoj sjednici.

“Točno, raspravljaju o javnosti na zatvorenoj sjednici. To je sramota. Kako se taj Sabor ponaša? Oni nama govore o demokraciji, rade od naroda budalu. Zakonom neće ništa promijeniti, uvest će verbalni delikt, proizvesti nove mučenike. Kako je na stadionu moguće kazniti tisuće ljudi, onda kad je Šimunić vikao Za dom spremni? Ne možete prekinuti utakmicu jer je ona već završila. Pustili smo da se stvar zavalja, kako ćemo sad natrag? Reći ću nešto što se možda ljudima neće svidjeti. Današnja mladež, ovi koji imaju 18, 19 godina, to će biti grdo u budućnosti. HHO promiče slobodu, mi nismo rezervni ešalon policije, mi obavještavamo o tome. Nikad nećemo ponuditi nijedan oblik represije, ja sam je osjetio na svojoj koži, više puta sam bio u zatvoru zbog verbalnog delikta.”

Treba li ploča u Jasenovcu biti uklonjena?

“Ploča mora biti uklonjena. S tom gospodom koja su je postavila bi trebalo razgovarati. Pokušati nekako da ju oni uklone, barem taj natpis. Ali da shvate da je Jasenovac hrvatsko sveto tlo, kao i Vukovar. To su različite stvari, ali žrtve koje su tamo pale… Svugdje gdje su pale naše žrtve je sveto hrvatsko tlo. Pozivam tu gospodu, da sami maknu spomenik.”

Orepić je uveo jugozastavničku demokraciju

Kako komentirate izjavu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da bi cijeli Ustavni sud trebao podnijeti ostavku?

“Orepić je uveo novu demokraciju. To je jugozastavnička demokracija kojom nastoji uvesti političku državu. On je eksplicitno traižo ostavku Ustavnog suda. Argumenti za sve suce su bili na stolu u Saboru prije nego su se oni odabrali. Petrov, čija je jedina politička naobrazba politički leksikon… To se vidi iz njegovog djelovanja. Ovaj model biranja ustavnih sudaca je model Podolnjaka i Mosta. politički kompromis, pola meni, pola tebi. podolnjak je auor toga. Kandidati trebaju doći pred parlament, a ne da nekakav odbor bude filter. To je način koji je štetan. Nema sigurnosne provjere, da nam policija provjerava suce, javnost je najveći sudac, a parlament je preslika javnosti. Neće jedan Orepić, MUP i obavještajne službe kontrolirati sudbenu vlast, odnosno Ustavni sud je nadsudbena vlast.”

Reagirali ste na amandman na proračun Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih o promjeni financiranja udruga civilnog društva.

“Tim amandmanom oni traže da se novac, koji dolazi od prihoda igara na sreću, uzme Zakladi i da državnim institucijama. Oni bi uzeli tom sektoru i dali u ruke državnim da ona tim posreduje. I onda Esih na sastanku Obora za ljudska prava kaže da ne zna što je to daljnja demokratizacija društva. Iz njezinog djelovanja se vidi da ona uopće ne zna što je demokracija. Kada se raspala Jugoslavija glavni problem je bilo što nije bilo civilnog društva, trebalo je vremena. Imali smo necivilno društvo i sad mukotrpno gradimo jedno civilno, neću reći da je najbolje, ali je kakvo-takvo. Ja sam protiv da se oduzima novac Zakladi da bi se kažnjavalo “lijeve” organizacije. Neka se bave, ali nek pobijede, Postoje natječaji. Ako ne valjaju neka se oni promijene.”

Facebook Komentari