Stier otkrio kada bi Hrvatska mogla ukloniti blokadu Srbiji: Poslali smo jasnu poruku

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier izjavio je za središnji Dnevnik HRT-a da Hrvatska još nije Srbiji digla rezervu u vezi s poglavljem 26 (Obrazovanje i kultura). Kazao je i da Hrvatska traži dodatna objašnjenja od Europske komisije te da bi se rezerva mogla ukloniti možda već početkom sljedeće godine.

Odgovarajući na pitanje koja je bila osnovna zamjerka Hrvatske, Stier je rekao da očekuje dodatna pojašnjenja u vezi s obrazovanjem hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Što se tiče srednjih škola radi se o tiskanju udžbenika na hrvatskom jeziku. A što se tiče osnovnih škola, potrebni su i posebni sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjinu, kazao je.

Napominje kako Hrvatska ne očekuje da se sve sredi preko noći, već određenu dinamiku za rješavanje tog pitanja. Očekujemo da to može biti vrlo brzo i da to nije teško za ispuniti, rekao je Stier. Na pitanje radi li se o prvoj polovici 2017. godine, kazao je da može i prije toga. Može biti i početkom 2017. godine, vrlo skoro, ali je bitno dobiti pojašnjenje.

Govoreći o reakcijama iz Srbije u vezi s rezervom Hrvatske zbog 26. poglavlja, Stier je izjavio kako misli da je važno da je Hrvatska poslala jasnu poruku i Srbiji i Crnoj Gori.

Facebook Komentari