Ćorić: pregovori propali jer druga strana nije spremna na kompromis – Ribić: niste u dobroj vjeri

Nastavljaju se pregovori Vlade sa sindikatima državnih službenika, dok su oni s osam sindikata javnih službi o povećanju plaća jučer propali i ne zna se kada će biti nastavljeni.

O razlozima kraha pregovora i njihovu mogućem nastavku, u emisiji HR-a ‘U mreži prvog’ jutros su govorili ministar rada Tomislav Ćorić i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić te Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Ministar Ćorić je rekao kako su pregovori propali jer druga strana nije spremna na kompromis. Mi pregovaramo u dobroj vjeri, da je bilo više vremena došlo bi do dogovora. Naša odgovornost je za sve građane ove zemlje kao i za zaposlenike u javnim službama, ali i za proračun, rekao je ministar te dodao da to što ne mogu odgovoriti na sve zahtjeve sindikata ne znači da ne poštuju sve građane Hrvatske.

Govoreći o sporazumu sa sindikatima državnih službi s kojima se danas nastavljaju pregovori, ministar je rekao da je situacija čišća, sporazum nema spornih dijelova, nema učinaka konvergencije kao sporazum s javnim službama.

Pleša je pojasnio kako je njihov kolektivni ugovor jednostavniji jer bi automatizmom trebali dobiti povećanje plaće. 2009. smo potpisali sporazum koji nema pitanje konvergencije. U našem sporazumu stoji da se nakon dva tromjesječja rasta osnovica vraća na stari iznos. Podsjetio je da su ti uvjeti bili ostvareni i 2015. no službene potvrde nije bilo. Pleša je izrazi očekivanje da čće današnji sastanak biti samo formalan.

Vilim Ribić optužio je pak ministra da nisu pregovarali u dobroj vjeri te da nisu pristali potpisati ono što je dva dana ranije dogovoreno. Kada bi stvarno Vlada vjerovala da ugovor nije pravno valjan, zar bi sjedili s nama po 8 sati, rekao je Ribić. Ustvrdio je i da je Vlada od njih tražila da se odreknu tužbi te da nikad nisu imali nikakva potraživanja po tom sporazumu.

Facebook Komentari