24.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vrdoljak: mislim da će Plenković reagirati na Glunčića, sigurno neće ovo preživjeti...

Vrdoljak: mislim da će Plenković reagirati na Glunčića, sigurno neće ovo preživjeti niti bi trebao

Gost Pressinga na N1 televiziji bio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Je li vam žao zbog razdjelnika?

Ima studija Instituta Hrvoje Požar koja je je da je prosječna ušteda 32 posto. To znači ako su svi koji su ugradili imali uštede od 32 posto ja sam zadovoljan čovjek. Ogromna većina je uštedjela i studija je to pokazala. Bila je to direktiva s kojom nije trebalo žuriti. Ugradnja razdjelnika je samo mala prva faza.

Vi ste prijatelj s Pavlom Vujnovcem?

Zadnje tri godine se izbjegavamo. Možda sam pregrubo rekao… Znam ga 20 godina iz naselja, grada, s Korza, ali sad više ne idemo na nove godine na ista mjesta… Ne družimo se kako bi se družili da ja nisam u politici.

Radi se o prvom čovjeku PPD-a. Nemate nikakve poslovne odnose s njim vi ili vaša supruga?

Ne, ne. Bože moj. Naravno da ne.

Ja sam vidio tekst s HRT-a…

Moram vas prekinuti. Zašto vjerujete kolegi koji je prenio laž. Tekst se nigdje nije prenio. Moramo bolje razgovarati radi javnosti. Projekt je stavljen u proceduru. Strateškim ga je imenovao Panenić. Ja sam ga stavio u proceduru s 20 drugih projekata. Strateškim ga imenuju Panenić, Petrov i Orešković. Oni su potvrdili da taj projekt donosi razvoj u turizmu.

Tvrtku vaše supruge se propitivalo za sukob interesa kad se javila na natječaj za solarnu energiju?

Da, nije je dobila. Od mene je nije dobila.

Vi i ja se znamo 15 godina i češće se vidimo nego ja s nekim nabrojanim ljudima.

Što kažete na spomenik u Jasenovcu?

To je sramotno. To je pozdrav ustaškog režima. Poistovjećivanje totalitarnih režima su floskule… Antifašizam je pokret koji se borio protiv fašista. Fašisti su imali pozdrav ‘ZDS’. Imamo svastiku koja se u nekim kulturama koristi, ali ju je zagadio fašizam pa je zabranjena. Apsolutno treba zabraniti pozdrav ‘Za dom spremni’, to ne treba dvojiti. Najviše mi ide na živce blaga reakcija Plenkovića od kojeg sam očekivao puno jaču reakciju.

Što je s HOS-ovcima koji su se pod tim pozdravom borili? Čija je bila pogreška da se 90′ nitko s tim nije bavio. Je li tada registriran grb te udruge?

To je zabranjen pozdrav i to treba promijeniti. Treba to sad korigirati. Ne treba to danas biti dominantna tema. Tko danas bolje živi jer je tamo napisano ‘ZDS’?

Postoji velik broj građana kojima nije sporan taj pozdrav…

Vjerojatno ih ima. Non stop mi prijete preko Facebooka. Ja mislim da je edukacija najbolja.

Gdje je zapela Kurikularna reforma? Već se Glunčića komentirali.

On sigurno neće ovo preživjeti niti bi trebao. Kako je moguće da ostane? Pa njegov komentar je toliko duboko bezobrazan i ružan da je neozbiljno da može nastaviti raditi s autoritetom.

Imate neki signal da neće ‘preživjeti’?

Ne, ali njemu će biti neugodno. On mora raditi s nekim ljudima, doći u neke škole. To da je neki lokalni lider neke stranke rekao, mogao bih razumjeti, ali u Ministarstvu obrazovanja…

Zaustavili su Kurikularnu reformu, a nisu rekli zašto. To nije pitanje ideologije.

Tko zaustavlja kurikularnu reformu?

Pomozite mi to pronaći i pitajte ih zašto zaustavljamo nekoga tko donosi bolje. To ima veze samo sa sadržajem rezultata PISA-e, a ne s ideologijom.

Hoćete li nešto konkretnije učiniti u traženju ostavke Glunčića?

Ne mislim da ću nešto… Danas sam to rekao u Saboru, ali mislim da će Plenković reagirati.

Zašto se niste angažirali da Barišić ne može biti ministar? Postojale su optužbe za plagijat…

Zamislite što sam napravio u Saboru… Glasovao sam protiv vlade. Tako smo se svrstali u opoziciju. Čekamo ministrove prve poteze da možemo dalje komnetirati.

Što je s INA-om i s tom trakavicom?

Mi trebamo sačekati završetak arbitraže, ali ova vlada ništa ne radi da poveća šanse da dobijemo arbitražu. Nakon dobivenih arbitraža bi bila nova runda razgovora s MOL-om i mislim da bi trebalo otkupiti udio MOL-a i pronaći novog strateškog partnera.

Najnovije

Još iz rubrike