Vrdoljak (HNS) i Glasovac (SDP) u Saboru: zbog skandalozne izjave Matko Glunčić mora otići

Sabina Glasovac (SDP) zatražila je stanku kako bi se osvrnuli na, kako su rekli, skandalozne izjave Matka Glunčića, državnog tajnika za obrazovanje. S njom se složio i Ivan Vrdoljak (HNS) koji je kazao kako Matko Glunčić mora otići zbog te izjave.

“I manjine i djeca s posebnim potrebama bogatstvo su Hrvatske. Moramo biti ponosni na sve one koji pišu PISA test, a država se mora zapitati zašto su takvi rezultati”, kazao je Vrdoljak.

“Ovo je nedopustivo i sramotno. Pod hitno treba zatražiti ostavku Glunčića”, kazao je Vrdoljak.

“Jučer u jednoj emisiji državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Matko Glunčić komentirao je rezultate hrvatskih učenika u Pisa istraživanju. Pritom je kazao kako su u rezultate bili uključeni i rezultati djece nacionalnih manjina i djece s posebnim potrebama. Ta izjava je netočna i pogrešna i pokazuje njegovo neznanje. To je sramotna, nemoralna i diskriminatorna izjava. On aludira da su za loše rezultate kriva djeca romske nacionalne manjinje. 24 sata je prošlo od ove sramotne izjave, nitko nije reagirao. Znači li to da je Glunčić izjavio i stav vlade. Ako je ovo njegov osobni stav, očekujem da ga ministar obrazovanja da ga smijeni te da intervenira i premijer. Ako se to ne dogodit, bit će jasno da je Glunčićev stav, ujedno i stav vlade”, kazala je Sabina Glasovac.

Naime, SDP i HNS su oko podneva tražili stanku u Saboru oko Glunčićeve izjave i to je izazvalo prijepor.

Petrov je zamolio da se mogućnost za stanku iskoristi kasnije.

“Imamo četiri prijedloga zakona koje moramo proći”, kazao je Petrov.

“Vi ste zadnja osoba koja bi trebala kršiti poslovnik. Zastupnici imaju pravo tražiti stanku i kad su je već iskoristili ako se ona traži zbog drugog razloga. Ne znam zašto to radite osim ako ne želite ubiti glasnika. Riječ je o zaista sramotnim izjavama”, kazala je Glasovac.

“Nemojmo raditi presedane. Promijenimo poslovnik, ali dok ga imamo, ljubazno vas molim da ga poštujete. 15 minuta gubitka neće poremetiti rad Sabora”, kazao je Stazić.

“Vi niste bili ovdje, ali mi smo tu bili do ponoći u subotu. Stanka je odobrena u 23.35 navečer pa vas molim da je sada odobrite”, kazao je Mirando Mrsić (SDP)

“Ja mogu odobriti stanku, ali molim vas za susretljivost. Ne vidim problem zašto se na stanci inzistira sada, a ne za sat i pol vremena”, kazao je Petrov nakon čega je odobrena stanka.Stanku je potom zatražio i klub zastupnika HNS-a.

Glunčić uputio pismo isprike: Nije mi bila namjera nikoga diskriminirati niti isticati u negativnom kontekstu

Tajnik u ministarstvu znanosti Glunčić izazvao buru izjavom oko PISA istraživanja, javio se i Pupovac

Facebook Komentari