Plenković nakon povratka iz Berlina: Potvrdili smo partnerstvo, Njemačka ima očekivanja od Hrvatske

Izravno nakon povratka iz Berlina u studiju Dnevnika HRT-a gostovao je premijer Andrej Plenković. Govorio je o svom posjetu Berlinu, ali i o aktualnim unutarpolitičkim pitanjima Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković rekao je da su glavni fokus razgovora u Berlinu bili  odnosi Hrvatske i Njemačke. Njemačka je jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske. Potvrdili smo strateško partnerstvo, kvalitetnu suradnju na europskoj razini i u NATO-u. Zemlje jugoistočne Europe su od bitnog interesa za Njemačku. Sve te zemlje imaju europsku perspektivu. Od Hrvatske se očekuje da svojim recentnim iskustvom iz procesa pristupanja i političkim položajem bude ona država EU-a koja će nastojati da taj proces na što kvalitetniji i sustavniji način ispune i ispune kriterije za članstvo u što skorije vrijeme, rekao je.

Kriteriji su ključ, bez ispunjavanja kriterija u današnjem euroskom konttekstu se može očekivati jako malo popusta prema bilo kojoj zemlji, dodao je premijer.

Na pitanje postoji li u BiH konsenzus oko ulasku u EU, rekao je da je to načelno tako. Vodimo računa o tome da je bivši predsjedatelj predsjedništva BiH Dragan Čović ove godine podnio zahtjev za članstvo temeljem podrške sva tri konstritutivna naroda, institucija i političkih stranaka.

Plenković je ustvrdio da su pred BiH veliki reformski, administrativni i politički izazovi za BiH. Hrvatska nudi svoju pomoć, kao i do sada, pa i kroz sporazum o suradnju u europskim pitanjima, naveo je premijer.

Facebook Komentari