Izgledalo je da je sa sindikatima riješeno, ali se stanje promijenilo, danas bez dogovora

Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe istječe s današnjim danom, a Vlada i sindikati u petak su postigli načelni, usmeni dogovor o povećanju osnovice plaće u sljedećoj godini, javlja dnevnik.hr.

Oko 18 sati sastanak je završen – bez dogovora, a pregovori će se nastaviti.

”Mi možemo reći da Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri. Ono dogovoreno u petak danas nije htjela potpisati. Tražili su da se odreknemo 6 posto povećanja i sporazuma, na što ne možemo pristati . Istinito je da sporazum vrijedi, a ne možemo nakon 9 godina reći da nema nikakvo značenje. Nismo dogovorili ništa osim da će se pregovori nastaviti”, rekao je predstavnik sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

”Vjerojatno će ići tužbe. U petak smo dogovorili nešto sasvim drugo. Oni osporavaju pravnu valjanost sporazuma”, rekao je.

Oko 13 sati sudionici su novinarima kazali da nakratko, do 16 sati, prekidaju sastanak na kojemu ‘nema pomaka’, kako su kazali predstavnici sindikata.

‘Idemo u drugo poluvrijeme u 16 sati’, kazali su. Dodali su i kako je dogovoreno da do kraja pregovora ni jedna ni druga strana ne izlaze s detaljima.

Po povratku za pregovarački stol novinarima se obratila Ljubica Pilić iz iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

”Optimist sam jer mislim da se mora uložiti napor za kompromisno rješenje. Ne može biti tako da je sve zadano i da druga strana mora samo na to pristati. To što je zapisano dovodi u pitanje vjerodostojnost rada sindikata u zadnjih 10 godina. Mi od 2006. vjerujemo vladi RH koja god ona bila. Do kraja dana se nadamo kompromisnom rješenju. Puno je problema, više nego ono s čim smo došli. Otvorili su se još neki….”, kazala je Pilić uoči nastavka pregovora.

“Prvo poluvrijeme je gotovo, rezultat je neriješen, nadamo se da će pregovori biti gotovi u drugom poluvremenu, bez produžetaka’, kazao je Ivica Babić iz liječničkog sindikata po okončanju prve današnje ‘runde’ pregovora.

Prije sastanka

No, prema izjavama sindikalista prije još jednog radnog sastanka koji je počeo jutros i konačne potvrde dogovora, čini se da se situacija preko vikenda ipak promijenila. Naime, nekim je sindikatima sporan dug za 2016. godinu oko kojeg s Vladom još nisu postigli dogovor.

Prema izračunu sindikata dug iznosi 1,4 milijarde kuna za javne službe te još 400 milijuna kuna za državne službenike. Vlada im je ponudila po 100 milijuna kuna iduće i 2018. godine.
Presjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić kazao je da će se “danas pokazati drži li tko fige u džepu”. No, isto je tako rekao da će njihov sindikat potpisati sporazum s Vladom.
Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, dao je prije sastanka znakovitu izjavu:
“Je li se što promijenilo preko vikenda? Da. Neke su stvari postale zabrinjavajuće. Mi ne držimo figu u džepu, ali Vlada da. Vidjet će se politika Vlade prema socijalnim partnerima. Kad završi sastanak, progovorit ćemo o svemu.”

Anica Prašnjak iz sindikata medicinskih sestara kazala je da “ništa neće potpisati dok svi ne budu zadovoljni”.

Ljubica Pilić iz sindikata djelatnika u kulturi kazala je da se nada da će sporazum s Vladom potpisati danas.
“Ne možemo poreći da su se dogodile neke promjene preko vikenda, ali kao što sam prošli tjedan bila optimistična i sada sam,” izjavila je. Pojasnila je kako su pravnici preko vikenda radili na tekstu ugovora i kako je u tom dijelu došlo do određenih problema.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također je izrazio nadu da će danas biti postignut dogovor.
“Oko duga ćemo se dogovoriti. Neko kompromisno rješenje oko duga u granicama mogućeg. Nadam se da će danas sve biti riješeno”, izjavio je.

Višesatni pregovori predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava završili su u petak dogovorom o tripostotnom povećanju osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama u travnju te potom tripostotnom povećanju u studenom iduće godine.

Facebook Komentari