HNS oko PISA testa: Kome je u interesu da Hrvatska ima ispodprosječna znanja učenika?

Ad

Komentirajući i tumačeći rezultate OECD-ova najvećega svjetskog obrazovnog istraživanje znanja i vještina učenika u dobi od petnaest godina, PISA 2015, državni tajnik za obrazovanje Matko Glunčić, osim što je nedopustivo uvrijedio djecu s posebnim potrebama i njihove roditelje te nacionalne manjine, zanemario je i nekoliko ključnih činjenica, kaže HNS u današnjem priopćenju.

Prije svega, Hrvatska plaća OECD-ovo istraživanje, izdvaja novac iz državnog proračuna, a istovremeno ima državnog tajnika za obrazovanje koji se svojski trudi to istraživanje obezvrijediti. Smisao PISA istraživanja je dobiti uvid u to kakve su vještine i znanja naših učenika te gdje smo i kako stojimo po pitanju primjene obrazovanja dobivenog u školama, kako bismo, zahvaljujući rezultatima, znali što trebamo činiti dalje.

Druga važna stvar koju želimo istaknuti jest da je istraživanje pokazalo da je Republika Hrvatska ispodprosječna – i to je činjenica. Tu činjenicu ne treba relativizirati tješeći se da su na istom ili lošijem mjestu neke druge zemlje, nego je treba prihvatiti i otvoreno reći želimo li biti tu gdje smo sada, ispodprosječni, ili s obzirom na veličinu zemlje, brojnost stanovništva i globalno okruženje biti na poziciji dovoljno dobroj da kao društvo živimo život kakav želimo.

Pritom, ne treba zanemariti da su zemlje, koje su u globalnom okruženju usporedive s Hrvatskom, pokazale da orijentacijom ka izvrsnosti mogu postići izvrsne rezultate. Takvi se rezultati nisu dogodili sami po sebi i preko noći – oni su postignuti zahvaljujući reformi obrazovanja.

Stoga, smatramo da bi bilo fer da svi protivnici kurikularne reforme otvoreno kažu zašto im je stalo do toga da naši učenici budu ispodprosječni i zašto im ne odgovara da Hrvatska ima pametne, obrazovane ljude s adekvatnim životnim vještinama i znanjima. Koji interes ostvaruju time da imamo ispodprosječna znanja učenika?

Kao stranka koja je uvijek stajala na braniku ljudskih sloboda i prava, HNS još jednom želi podcrtati da je apsolutno neprihvatljivo rezultate PISA testa povezivati s time da ga pišu ili ne pišu i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine. Netko tko može nešto ovakvo izreći nema što raditi u obrazovnom sustavu.

Sukladno tome, smatramo da Matko Glunčić mora odstupiti s mjesta državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

I manjine i djeca s posebnim potrebama bogatstvo su Hrvatske, a ne ljudi zbog kojih su testovi lošiji.

PISA test predstavlja prosjek i moramo biti ponosni na sve koji ga pišu, a država i njeni ministri i državni tajnici moraju se zapitati i zabrinuti zašto učenici, čak i odlikaši, ne znaju primijeniti ni osnovna znanja koja uče u školama, priopćio je HNS.

Glunčić uputio pismo isprike: Nije mi bila namjera nikoga diskriminirati niti isticati u negativnom kontekstu

Vrdoljak (HNS) i Glasovac (SDP) u Saboru: zbog skandalozne izjave Matko Glunčić mora otići

Facebook Komentari