Obilježena 25. obljetnica akcije „Vihor“, imala je važnu ulogu u kasnijem razvoju događaja

U Šišincu obilježena 25.obljetnica akcije Vihor

Piše: Dražen Prša

U organizaciji Kluba 102. brigade HV-a, Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Mjesnog odbora Šišinec, u Šišincu je, uz potporu Općine lekenik i Sisačko-moslavačke županije, obilježena 25. obljetnica akcije „Vihor“.

Ovom tradicionalnom okupljanju hrvatskih branitelja i obitelji poginulih hrvatskih vitezova nazočio je župan Ivo Žinić, koji je i sam sudjelovao u akciji „Vihor“.

U župnoj crkvi Svete Marte u Šišincu Svetu misu je služio vojni kapelan don Antonio Mikulić. Nakon mise održana je tradicionalna komemoracija i polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima „Spomen gaj 102. brigade HV“.

U svom se obraćanju župan prisjetio tijeka akcije „Vihor“, svih poginulih suboraca, ali i tadašnjeg vrhovnog zapovjednika, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je preminuo 10. prosinca 1999. godine.
Dodao je kako je operacija Vihor imala značajnu ulogu u Domovinskom ratu.

Župan Sisačko moslavački Ivo Žinić

Župan Sisačko moslavački Ivo Žinić

Mišljenja sam, bez obzira što je u toj operaciji ukupno poginulo 22 hrvatska branitelja, da je ona imala važnu ulogu u kasnijem razvoju događaja, jer nakon dan-dva, 2.gardijska brigada uspješno je izvršila napadno djelovanje iz Slane prema Glinskoj poljani i uspjela gotovo doći do glavne komunikacije Petrinja-Glina, nešto što je kasnije pripomoglo u razvoju ratnih događaja pa i samoj pobjedonosnoj vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 102.brigade Hrvatske vojske Novi Zagreb, Željko Vranić, zahvalio se svima što su došli na komemoraciju.

„Oni su na ovim prostorima prije 25 godina svoju žrtvu nesebično ugradili u same temelje hrvatske države. Mi to nikada ne smijemo zaboraviti, jer njihova žrtva nas obavezuje, ne samo da ih se sjetimo od obljetnice do obljetnice, nego da svaki dan živimo i stvaramo jedinu nam Hrvatsku. Kao što smo rekli, borili su se i ginuli, nestajali i umirali za slobodu, samostalnu i demokratsku Hrvatsku, izgubili su živote ali su ostvarili neizbrisivi trag i poruku za budućnost koju nisu dosanjali“, rekao je Vranić.

Dopredsjednik Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade Gromovi Nenad Bužanić, kazao je:
„Izuzetno mi je čast posebno pozdraviti obitelji poginulih, vas prijatelje iz svih udruga koje ste došli ovdje odati počast, drago mi je da se okupljamo u što većem broju. Zahvaljujem se svima ostalima, nosiocima političke vlasti, općinama i gradovima, što dolaze svake godine u što većem broju i daju na važnosti znači ove obilježbe 25., a nadalje ćemo nastaviti i nadam se da ćemo se okupljati u što većem broju“, rekao je Bužanić.

Facebook Komentari