PRIJENOS U Saboru dinamična rasprava oko proračuna za sljedeću godinu, oporba kritizira

Premijer Andrej Plenković predstavio je Hrvatskom saboru državni proračun za iduću godinu, ističući da predloženi proračun predstavlja bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti uz istodobno jačanje fiskalne stabilnosti i održivosti, piše HRT.

Predloženi proračun uključuje ostvarivanje bitnih političkih ciljeva koje sam predstavio u programu rada svoje Vlade, uz istovremeno poštivanje objektivnih makroekonomskih ograničenja koja moramo respektirati u vođenju makroekonomske politike, rekao je premijer.

Pojasnio je kako to konkretno znači da se ukupan proračunski manjak zadržava značajno ispod tri posto BDP-a, konkretno na razini od 1,9 posto BDP-a. Kad se tome dodaju izvanproračunski fondovi i lokalna država, tada se planirani proračunski manjak dovodi na razinu od 1,6 posto BDP-a, naglasio je Plenković.

Takav proračunski rezultat, pojašnjava, omogućava da se nastavi pad udjela javnog duga u BDP-u i osnaže hrvatski argumenti za izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, a ujedno i rast kreditnog rejtinga. S druge strane, osigurano je porezno rasterećenje i definirana struktura rashoda koja pokazuje Vladinu odlučnost u realizaciji društvenih i političkih ciljeva, prije svega u području demografske obnove, ali i poštivanja zaposlenika za koje su predviđena sredstva za povećanje plaća, i to po prvi put nakon 2009. godine.

Vlada, je, naglašava premijer, vodila računa i o zaštiti prava i dostojanstvu hrvatskih branitelja. Stoga ovaj proračun predstavlja bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti, uz istodobno jačanje fiskalne stabilnosti i održivosti, naglasio je Plenković.

Saborska oporba napala proračun: Vlada nerealno planira prihode

Saborska oporba optužila je Vladu da nerealno planira prihode, da troši novac kojeg nema, da zaboravlja učitelje, umirovljenike. Po prvi put nakon sedam godina u proračunu su predviđena sredstva za povećanje plaća službenika, preko 700 milijuna kuna, razgovori sa socijalnim partnerima još traju i nadam se da ćemo doći do rješenja, za mirovine imate povećanje za 600 milijuna kuna, odgovorio je Plenković SDP-ovim zastupnicima Branku Grčiću i Domagoju Hajdukoviću.

Branko Grčić tvrdi da proračun ima “rupu” i da će je Vlada morati amandmanom zatvoriti, da je ta rupa teška najmanje 700 milijuna kuna, a vezana je za pregovore sa sindikatima u obrazovanju. No to, kaže, nije sve, tu je još najmanje 700 milijuna kuna vezanih za prava ljudi iz javnog sektora, a radi se o božićnicama i regresima. Premijer odgovara da razgovori sa socijalnim partnerima još traju, da nije “ni mjesto, ni vrijeme” da govori o konačnom dogovoru sa sindikatima.

Goran Beus Richembergh (HNS) proziva Vladu da u okolnostima porasta proračunskih rashoda već drugu godinu ignorira pravne obveze iz ugovora o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju škola i dvorana na sjeveru Hrvatske. Premijer Plenković uzvraća da je tema složenija nego se predstavlja, da su neki sporazumi potpisani bez suglasnosti ministra financija i njegova ministarstva.

Plenković odbacuje i tvrdnje bivšeg SDP-ovca, sada nezavisnog zastupnika u Klubu Mosta Tomislava Žagara da je proračun “skockan” kao golf dvojka pred registraciju. Ministar financija može i dalje mutiti šećernu gumu i mazati gume da izgledaju sjajnije, ali gume su i dalje ćelave, ali i prenapumpane, slikovit je Žagar u svom opisu predloženog proračuna. Jeste li vi u oporbi ili u vlasti, uzvraća mu premijer i odgovara da proračun nije skockan, da je u kratkim rokovima rađen obazrivo, s pojasom.

Željko Jovanović (SDP) ne prihvaća tumačenje da će Ministarstvo znanosti dobiti čak 1,6 milijardu kuna više nego 2016. godine. To je obmana, jer u tih 1,6 milijardi je i 987 milijuna kuna decentraliziranih sredstva koja su se lani vodila na poziciji Ministarstva financija, a sada su se prebacila u Ministarstvo znanosti. Parola o važnosti obrazovanja zapravo je jedna šarena laž i knjigovodstvena obmana, zaključuje Jovanović. Znanost je jasan Vladin prioritet, odgovara Plenković.

Premijer odbacuje i tvrdnju Miranda Mrsića (SDP) da Vlada obmanjuje javnost podatkom o porastu minimalne bruto plaće od pet posto. Toga nema, rast je samo dva posto, ustrajava Mrsić, a premijer uzvraća da je bivša SDP-ova vlada u tri godine kumulativno povećala tu plaću manje nego sada njegova Vlada.

Premijer je odbacio i ocjenu Gordana Marasa (SDP) da mu je uvodno izlaganje o proračunu bilo “flah, bez emocija”. Što mislite da ću se inspirirati vama, vašim tonom i stilom kako ću govoriti, uzvratio je Mrasu, te poručio kako o proračunu govori onako kako treba, trezveno i racionalno, temeljm pažljivih projekcija i analiza.

Minutom šutnje, Hrvatski sabor je odao počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je umro 10. prosinca prije 17 godina.

Facebook Komentari