Zastupnica dr. Josić pisala Orepiću: zabrinjava me najava reorganizacije sadašnjih policijskih uprava

fb

S obzirom na najavu reorganizacije policijskih uprava u Republici Hrvatskoj ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću saborska zastupnica iz Siska dr. Željka Josić poslala je upit koji se odnosi na opravdanost reorganizacije PU Susačko-moslavačke županije.

“Svjedoci smo svakodnevnih sigurnosnih izazova koji su stavljeni pred našu policiju, pa me zato zabrinjava najava reorganizacije sadašnjih policijskih uprava, a po predviđenom ustroju policijska uprava, Policijska uprava Sisačko-moslavačka, sjedište bi trebala imati u Varaždinu. Naime, u Sisačko – moslavačkoj županiji, županiji iz koje ja dolazim policija svakodnevno nadgleda 183 kilometra granica, od toga se 133 kilometra granica proteže rijekom Unom i Savom, te rječicom Glinom, dok se 50 kilometara proteže kopnom.

S obzirom na stalne nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, s kojom graničimo, postavlja se pitanje kako bi izgledala organizacija rada policijskih službenika na ovom području ukoliko bi načelnik policijske uprave sjedio u Varaždinu. Bi li on bio u mogućnosti svakodnevno obilaziti svoje granične policijske postaje i brzo i učinkovito rješavati njihove svakodnevne problema.

Osim toga, ne želeći nikoga uvrijediti, moja je županija među onima koje su najviše stradale u Domovinskom ratu, tu su brojne masovne grobnice, a za desecima nestalih još se uvijek traga. Smatram da nije oportuno da načelnik Odjela za ratne zločine bude netko tko će također stolovati u Varaždinu i neće biti u mogućnosti biti u svakodnevnom kontaktu s operativcima koji rade na kaznenim djelima ratnog zločina. U ovoj županiji je, u usporedbi npr. s Varaždinskom s kojom bi u toj budućoj reorganizaciji trebali biti, nisu ista ni kaznena djela po svojoj strukturi. Ova županija ima problematiku koja još uvelike vuče posljedice iz Domovinskog rata i nema previše sličnosti sa županijom koja se, na svu sreću, nije susrela s takvim stradanjima.

I zato molim ministra unutarnjih poslova da mi pojasni koji je to i zašto bolji organizacijski model ustroja policijskih uprava.”

Facebook Komentari