HNS se oglasio: Napadi ministra Orepića na Ustavni sud opasni su i štetni za državu

S obzirom da ministar Vlaho Orepić već najmanje treći put otkad je na funkciji u Vladi Republike Hrvatske u izjavama i intervjuima otvoreno napada Ustavni sud, smatramo da je nužno reagirati, kažu u HNS-u.

Posljednjom u nizu izjava, u kojoj kaže da je „vrijeme da Ustavni sud podnese kolektivnu ostavku“, ministar Orepić pokazuje da ne razumije što je država, što su državne institucije i kako sve to zajedno funkcionira. Ako je suprotno i ako smo pogrešno zaključili, tim gore – u tom se slučaju njegove izjave mogu smatrati vrlo opasnima za jedno demokratsko društvo, jer umjesto da radi svoj posao, Orepić opasnim populističkim izjavama, doduše uobičajenima za stranku iz koje dolazi, potkopava temelje države.
Prije svega, neprihvatljivo je da jedna institucija Republike Hrvatske, u ovom slučaju ministar, na bilo koji način blati drugu instituciju Republike Hrvatske, u ovom slučaju Ustavni sud. Smatramo da je to opasno i štetno za državu.

Nadalje, podsjećamo ministra da je on sastavni dio izvršne vlasti i kao takav bi, umjesto da proziva cijelu instituciju koja čuva ustavni poredak hrvatske države, trebao izvršavati svoje obaveze. Ako ima indicije o počinjenju bilo kakvih kaznenih djela, to bi trebao prijaviti mjerodavnim tijelima, poput DORH-a i USKOK-a, pa neka oni na temelju istražnih radnji podignu optužnice, naravno, ako je ono što on govori istina.

Podsjećamo ministra Orepića da Ustavni sud, odnosno suce Ustavnoga suda, bira Sabor, a ne on. Također, podsjećamo ga i da su saborski zastupnici njegove stranke, Mosta, glasovali i izabrali sastav Ustavnoga suda početkom lipnja ove godine u Saboru.
Slijedom izjave ministra Orepića da bi zbog sumnje u korupciju jednog člana Ustavnog suda svi Ustavni suci trebali dati kolektivnu ostavku, pitamo – znači li to i da bi svi saborski zastupnici, s obzirom da je Sabor izabrao Ustavne suce, također trebali podnijeti kolektivnu ostavku?

Pozivamo ministra da kao važna institucija za ovu zemlju počne raditi svoj posao, umjesto da na ovakav neprimjeren način napada drugu jednako važnu instituciju, kažu u HNS-u.

Facebook Komentari