Najnovije

PRIJENOS Pernar: Zastupnici su dizači ruku, uopće ne čitaju zakone, ne raspravljamo o bitnom

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina po hitnom postupku kojim se predviđa izgradnja jedinstvene baze podataka o fizičkoj infrastrukturi mrežnih operatera i tekućim ili planiranim građevinskim radovima na državnoj razini. Izmjenama se zakon također usklađuje s direktivom Europske unije o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina

Trenutačno je stanka do 15 sati.

Tijek rasprave

Ivan Pernar iz Živog zida osvrnuo se na način na koji zastupnici donose zakone, istaknuvši da su mahom dizači ruku koji uopće ne čitaju zakone za koje glasaju. ”Trebalo bi ukazati javnosti na činjenicu da se mi ovdje ne bavimo time kako građanima olakšati život”, reako je Pernar i dodao da se ne raspravlja o važnim ekonomskim temama poput Hrvatske narodne banke.

Marijana Balić iz Kluba zastupnika HDZ-a istaknula je kako je bitna izmjena koja se uvodi ovim zakonom ukidanje jedinstvenog okvirnog kontnog plana. Dodala je i kako je poduzetnicima potrebno neko vrijeme za prilagodbu i uvođenje novih informatičkih sustava.

Okončana je rasprava o ovoj točki dnevnog reda. Željko Tufekčić, državni tajnik u Ministarstvu financija, počeo je obrazlaganje predloženog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu, čije je hitno donošenje iduća točka na dnevnom redu. Tim se zakonom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s onim EU-a.

Ministar Lovro Kuščević u ime predlagatelja kazao je kako su svi složni u tome da treba što prije početi s izradom ovakvog katastra. Istaknuo je da će svi podaci biti javno dostupni i transparentni, bez naknade. Problem su, kazao je, izmjere koje su provedene, a nisu uvedene u zemljišne knjige. “Tu su bačeni milijuni kuna”, ustvrdio je Kuščević.
“Bez novih izmjera nema ništa”, dodao je Kuščević, “ali one će sada biti brzo provedive jer će se raditi u jednoj instituciji”.

U ime Kluba SDP-a Orsat Miljenić je kazao kako je vrlo važno srediti katastar infrastrukture, no kako smatra da Državna geodetska uprava neće imati što prikupiti s terena (podatke). Dodao je kako probleme treba riješiti pravilnikom na razini ministra, a ne da se to prepušta jedinicama lokalne samouprave.

“Najveći posao će biti uopće izraditi taj katastar”, kazao je Miljenić te dodao kako troškove treba što više prebaciti na operatere, koji će ionako imati najviše koristi od toga.

Anka Mrak Taritaš iz HNS-a napominje kako se ovime uvodi novi parafiskalni namet objašnjavajući kako se napravi nova izmjena, a da bi se odgovarajuće mogla provesti dodatno se trebaju angažirati ljudi iz raznih službi što treba platiti. ”Riječ je korektnom zakonu, ali imam problem s člankom dva. Važno je osigurati instrumente da se zakon provodi”, rekla je Mrak Taritaš.

Opet performans SDP-ovaca

Darko Parić i njegova kolegica iz SDP-a, Sabina Glasovac javili su se za riječ te čitali prijedlog zakona kojeg je upravo prezentirao Kuščević kako bi se emitirala poruka koju su imali zalijepljenu na laptopu ”Sramota U Jasenovcu”.

”Kako ne bi kršila poslovnik, a da bi skrenula pažnju što duže na ovu poruku, držat ću s teme pa ću se potruditi pomoći vam da što bolje obrazložimo prijedlog zakona”, rekla je Glasnović, no nakon čitanja obrazloženja zakona rekla je: ”Kad će prestati sramota u Jasenovcu koja traje danas već 33. dan?”.

Nakon toga je nju i Parića, Željko Reiner upozorio. ”Moje duboko uvjerenje je da niste doprinijeli dignitetu ovog sabora niti poruci koju ste htjeli predati. Izvođenje performansa u ovoj dvorani iz bilo kojeg razloga ruši dignitet”, rekao je Reiner.

Prijedlog zakona

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja predstavio je zakon naglasivši kako se izmjenama zakon usklađuje s direktivom Europske unije o mjerama za smanjenje troškova postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina.

Prijedlogom zakona propisuje se da Državna geodetska uprava bude jedinstvena informacijska točka ovlaštena za prikupljanje i vođenje baze podataka o infrastrukturi i obavijestima o tekućim ili planiranim građevinskim radovima.
Propisuje se i obveza vlasnika te upravitelja infrastruktura da Državnoj geodetskoj upravi dostavljaju podatke o infrastrukturi kojoj su vlasnici ili kojom upravljaju te da mrežni operateri dostavljaju obavijesti o tekućim ili planiranim građevinskim radovima.

Određena je stanka, nakon stanke Bojan Glavašević i Jasen Mesić upozorili su na slučaj jučerašnjeg TV Kalendara na HRT-u

Bojan Glavašević u ime kluba SDP-a osvrnuo se na prilog emitiran na javnoj televiziji o ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec u kojem je naglašeno kako je to ubojstvo medijski predimenzionirano i bacilo sjenu na ubojstvo više od 400 djece u Domovinskom ratu. Isti prilog emitiran je više puta tijekom dana, kazao je Glavašević. ”Ne ponovilo se, ali bojimo se da bi se moglo ponoviti opet”, rekao je zastupnik SDP-a.

Jasen Mesić iz HDZ-a kazao je da nije vidio taj prilog, ali javna televizija izdala je priopćenje da stav iznesen u prilogu vanjskog suradnika, nije stav te televizije. Istaknuo je da je dobro što se o tome raspravlja, jer prije nije bilo takvih rasprava.

Tulio Demetlika iz IDS-a osvrnuo se na problem izdavanja rješenja o reguliranoj profesiji s kojom se suočavaju mladi koji su diplomirali na inozemnim fakultetima. ”Prolaze kroz dodatne provjere znanja”, rekao je Demetlika te dodaje da postupak nije pravno reguliran.

Facebook Komentari