Potresno: Josipa iz Slatine umalo je ubio njegov pas, izgrizao mu lice, trajalo je 15 minuta…

Josipa iz Slatine umalo je ubio vlastiti pas. Godinama nakon, sve ga podsjeća na taj događaj iz 1999. Izgrizao mu je čeljust, vrat. Zbog svega su mu zubi u lošem stanju, slabo vidi na jedno oko, slabo čuje, ušna školjka na lijevoj strani gotov da i ne postoji. Zbog presađivanja kože s noge na lice, i noga mu je u lošem stanju.

“Kidao je sve sa mene, ne znam koliko je to dugo trajalo! 15 minuta. Otrgnuo sam se i i pobjegao sam sam u kuću. Kada su me na Hitnoj u Slatini vidjeli i doktori su se zgražali! Čude se kako sam preživio. Sami doktori kažu da me malo niže uhvatio, ne bih stigao do bolnice, ma ni do Hitne”, govori nam danas 24- godišnji Josip.

Pas je bio u tipu pit bull terijera, križanac. Koji je nakon toga eutanaziran.

Prema podacima veterinarske uprave, opasnih pasa koji podrazumijevaju one koje su ugrizli, ali i križance kakav je bio i Josipov, u Hrvatskoj je oko 1700.

To su samo oni o kojima postoje podaci. Neregistriranih je broj mnogo veći. Upravo zbog njih donesen je i Pravilnik o opasnim psima.

“Ti psi, koji se i danas ne nalaze u evidenciji ni kod nas niti igdje, su se u početku koristili za borbe. U 90 posto su ti vlasnici bili iz kriminalističkog miljea. A vlasnik koji ima takav dosje više ne može imati takvog psa”, govori nam Mladen Ercegović iz Kinološkog saveza Hrvatske.

Uzgajivači američkih stafordskih terijera ali i Kinološki savez tvrde, svaki pas može biti dobar pas. Sve je na vlasniku, odgoju, socijalizaciji psa.

Josip je vjerojatno jedan od najdrastičnijih primjera žrtava ugriza psa, životinje koja je samo prošle godine ugrizla više od 4000 puta. Čovjekov najbolji prijatelj može biti divna i uglavnom jest divna životinja. No u rukama neodgovornih vlasnika, postaje moćno, pa i smrtonosno oružje.

Cijelu priču o napadima opasnih pasa, ali i što o tome kažu stručnjaci, pogledajte večeras u Provjerenom.

Facebook Komentari