0.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Iz Srbije teške riječi na slučaj Predsjednice i čokoladice u Dubrovniku, od...

Iz Srbije teške riječi na slučaj Predsjednice i čokoladice u Dubrovniku, od rasizma do protekcionizma

Srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić reagirao je na slučaj čokoladica u Hrvatskoj zaključivši da proizvodi iz Srbije nisu dobrodošli u Hrvatskoj.

Na to upućuje reakcija hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vezano uz čokolade subotičke tvrtke “Pionir” koje je podijelila djeci u Dubrovniku. Izjava predsjednice Hrvatske je nedemokratska, neeuropska i neekonomska. Takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj”, izjavio je Ljajić agenciji Tanjug, a poručio je da u Srbiji posluje više hrvatskih poduzeća nego što srpskih proizvoda ima na policama trgovina u Hrvatskoj, dok se o srbijanskim kompanijama u Hrvatskoj “ne može niti govoriti”.

“Ukoliko bi se predsjednici svih država rukovodili logikom Grabar Kitarović, bila bi narušena elementarna načela tržišne ekonomije, koja podrazumijevaju slobodan protok roba i usluga, a svijet bi bio vraćen u doba čistog protekcionizma”, istaknuo je i upitao “o kakvoj normalizaciji u regiji se može govoriti ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica”, samo zato što je proizvedena u Srbiji.

“Patriotizam se ne pokazuje na način da se uvijek napada netko drugi, niti se pomirenje gradi vječitim udovoljavanjem radikaliziranim djelovima javnosti…Čokoladice o kojima je govorila hrvatska predsjednica proizvedene su u multietničkoj Subotici, gdje živi najveći postotak Hrvata u Srbiji”, kaže Ljajić, koji je i potpredsjednik vlade Srbije.

Aleksandar Vulin, ministar rada i socijalne skrbi ocijenio je potez hrvatske predsjednice “ružnim primjerom mržnje prema jednom narodu” i “neshvatljivim rasizmom”.

“Teško je naći ružniji primjer mržnje prema jednom narodu. Ne mogu razumjeti kako je to čokolada proizvedena u Srbiji veće zlo od ustaške zastave pod kojom se Kitarović nedavno slikala, a zbog čega se nije ispričala, kao što nije osjetila potrebu da se ispriča ni zato što se na jasenovačkom stratištu pojavio spomenik na kojem piše ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’”.

Bura oko srbijanske čokoladice koju je djeci u Dubrovniku dijelila Predsjednica, odgovorio Ured

Najnovije

Još iz rubrike