Stari dio Alepa pod kontrolom vladinih snaga, pobunjenici traže primirje, Rusija otvorena za pregovore

Sirijske vladine snage preuzele su kontrolu nad cijelim starim dijelom Alepa nakon povlačenja pobunjenika pred njihovim nadiranjem tijekom noći, objavio je u srijedu Sirijski opservatorij za ljudska prava, piše HRT.

Opservatorij kaže, kako javljaju agencije, da su se pobunjenici povukli iz posljednjih dijelova staroga grada koje su imali pod svojom kontrolom nakon što je vojska osvojila susjedna područja Bab al-Hadid i Akjul. Pobunjenici su tijekom posljednja dva tjedna izgubili oko dvije trećine gradskog područja koje su imali pod kontrolom.

Sirijska vojska i njezini saveznici počeli su u utorak ulaziti u stari grad i blizu su postizanja najvažnije pobjede u petogodišnjem građanskom ratu, protjerivanju pobunjenika iz istočnog dijela Alepa.

Preuzimanje potpune kontrole nad Alepom, najmnogoljudnijim sirijskim gradom prije rata, bila bi velika pobjeda predsjednika Bašara al-Asada, piše Reuters. Najmanje 80.000 ljudi pobjeglo je iz istočnog dijela Alepa od početka operacija sirijske vojske polovinom studenoga.

Pobunjenici u Alepu traže primirje, Rusija otvorena za razgovore o povlačenju

Sirijski pobunjenici u opkoljenom Alepu zatražili su u srijedu hitno petodnevno primirje i pregovore o budućnosti grada te o evakuaciji ranjenika i civila, a Rusija je objavila da je potencijalni američko-ruski dogovor o sigurnom izvlačenju pobunjenika i dalje na dnevnom redu, prenose agencije.

Predstavnik pobunjenika u Turskoj rekao je da je plan o primirju i evakuaciji poslan međunarodnim dužnosnicima i da se čeka odgovor. Dokument nazvan “humanitarna inicijativa” koji je potpisalo Vrhovno vijeće Alepa poziva sve uključene strane da rasprave budućnost grada nakon što se popravi humanitarna situacija u pobunjeničkom dijelu podijeljenog grada. U njemu se također poziva na evakuaciju oko 500 teških ranjenika iz istočnog Alepa, pod nadzorom UN-a.

Istovremeno, Kremlj je u srijedu objavio da se o povlačenju pobunjenika još uvijek može pregovarati s Amerikancima, ali da sastanak dviju strana zasad nije planiran.

Turski premijer Binali Yildrim je u intervjuu ruskim medijima nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao da Ankara čini “sve što je moguće” da ubrza pregovore Moskve i oporbenih skupina o zaustavljanju krvoprolića u Alepu.

Facebook Komentari