Sastanak čelnika policija JI Europe u Rimu: razmjena iskustava oko terorizma, pranja novca…

Sastanač čelnika policije

U Rimu se održao četvrti po redu sastanak čelnika policija Jugoistočne Europe organiziran u suradnji s EUROPOL-om.

Naglasak konferencije stavljen je na nezakonite migracije i suradnju zemalja kroz EUROPOL-ovu Europsku multidisciplinarnu platformu za borbu protiv kriminalnih prijetnji, EMPACT.

Na konferenciji su zemlje sudionice, kao i međunarodne organizacije, razmijenile iskustva i najbolju praksu u borbi protiv terorizma, tzv. predatorskih kaznenih djela i načinima reinvestiranja financijske koristi stečene organiziranim kriminalitetom.

Sudionici su uvjereni kako je ova konferencija podloga za stvaranje zajedničke politike u borbi protiv nezakonitih migracija, ali i drugih sigurnosnih prijetnji.

sastanakcelnikapolicije

Na konferenciji su sudjelovali zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i policijska službenica u Uredu glavnog ravnatelja Iva Balgač. Zamjenik Vitez podržao je ovakav oblik suradnje na strateškoj razini te istaknuo važnost međunarodne suradnje u borbi protiv nezakonitih migracija i rješavanju migracijske krize. U tom kontekstu istaknuo je ulogu hrvatske u FRONTEX-ovim misijama u Grčkoj, Bugarskoj i Makedoniji. Također je ključnim naveo razmjenu informacija i blisku operativnu suradnju.

U odnosu na borbu protiv terorizma zamjenik Vitez prisutnima je prezentirao spremnost hrvatske policije i našu ulogu u međunarodnim organizacijama i koalicijama za borbu protiv terorizma. Također je kazao kako Republika Hrvatska nema izravnu terorističku prijetnju, no to ne umanjuje našu spremnost za moguće neželjene događaje.

Dražen Prša/MUP

Facebook Komentari