Ribić u vehementnom govoru o dugu: Tući ćemo se za to na sudovima, na ulici, gdjegod treba

Sindikati javnih službi izjasnili su se o ponudi Vlade vezano uz dug koji se odnosi na povećanje plaća zbog rasta BDP-a. Vlada im umjesto povišice od 6 posto nudi 2 postotno povećanje od prvoga siječnja te još dva posto od prvoga prosinca. Također predlaže da se dug od 100 milijuna kuna za ovu godinu isplati u dvije rate u sljedeće dvije godine.

Ne pristajemo na ponudu Vlade vezano za sporazum o povećanju plaća, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Na nastavak pregovora u petak pozvao je i premijera Plenkovića. Vlada je ponudila povećanje osnovice za plaće – 2% od 1.1.2017., pa od 1.12.2107. sljedećih 2%, a kao kompenzacijska mjera isplata od 100 milijuna kuna u siječnju 2017. i u siječnju 2018. Sindikati su predstavili svoje rješenje – povećanje osnovice od 1.1.2017. za 6% i povratak duga prosječno 6% mjesečno za 2016. Sindikati su spremni i na pomicanje rokova te da se povećanje osnovice od 6% razlomi na po 3% u 2017., rekao je Mihalinec. Dug koji je 2009. bio otet, mora se vratiti, rekao je, javlja HRT koji je prenosio tu konferenciju..

“Preispitivanje pravne valjanosti je nekorektan pristup. Razumijemo da je sporazum veliki teret za proračun, no dovoditi u pitanje valjanost dokumenta koji nijedna vlada nije dovodila u pitanje, djeluje kao krik očajnika da pronađe formulu kako izbjeći obaveze prema 250.000 ljudi i njihovih obitelji – 750.000 građana, rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

“Zbog teške depresije i krize u zemlji odgodili smo naše zahtjeve za povećanjem plaća, a vlada je dokumente potpisivala. Apsurdno je da sadašnja vlada ne priznaje pravnu valjanost tih dokumenata”, naglasio je. Rekao je i da je sindikatima zadnja nada Europski sud, a na raspolaganju su im i drugi instrumenti. Smatra da je poštivanje tog sporazuma i moralno pitanje te politička i ustavna obaveza države.

“Tući ćemo se za to na sudovima, na ulici, gdjegod treba”, rekao je u svom, kako je sam ocijenio, vehementnom nastupu Ribić.

“Dogovor je bio potpuno jasan – odričemo se 6% dok je kriza, kad izađemo iz krize vratit će nam se novci. Vrlo jednostavno i razumljivo! Tražimo realno, spremni smo na dogovor. Tko je očekivao da će Milanovićeva vlada biti toliko uspješna pa je pad BDP-a trajao 11 mjeseci”, rekao je među ostalim.

Prema projekciji proračuna za iduću godinu, Vlada nije predvidjela novac za povećanje plaća javnim i državnim službenicima. Prijedlog proračuna ministar financija Zdravko Marić predstavit će sutra na sjednici Vlade. “Sad još imamo raspravu i na užem kabinetu i vidjet ćemo da li ćemo još nešto morati dorađivati. Zatvaramo račun financiranja i sve skupa. Sutra na sjednici vlade će bit prijedlog proračuna”, izjavio je kratko ministar financija. Novinare su u kontekstu proračuna za 2017. zanimali i detalji oko pregovora koje predstavnici Vlade ovih dana vode sa sindikatima, no Marić je samo kazao da će “to čuti poslije”.

O ovoj temi u našoj radijskoj emisiji “A sada Vlada” govorila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Naglasila da se s predstavnicima sindikata i dalje razgovara, saslušali su njihove zahtjeve i prijedloge. Cilj im je, kaže, dovesti proces pregovaranja do kraja koji je prihvatljiv i u skladu s financijskim mogućnostima. Zaposleni u državnom sektoru su zapravo partner Vlade i mi kao poslodavci smo otvoreni za dijalog, kaže.

Podsjetimo, čelnici sindikata javnih i državnih službi potpisali su tijekom 2011. i 2012. s predstavnicima Vlade izmjene sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, po kojima im osnovica treba rasti 6% nakon što BDP poraste 2% i više na međugodišnjoj razini u dva uzastopna tromjesečja. Osnovicu, koja trenutačno iznosi 5108 kuna bruto, treba povećati na 5415 kuna bruto.

Facebook Komentari