PRIJENOS Sabor o alternativnim gorivima, Bauk o vandalizmu u Novom Sadu, Grmoja o porobljenosti

Sabor danas raspravlja o prijedlogu zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva kojim se želi povećati udjel prometa koji ne djeluje štetno na okoliš u ukupnom prometu, a kojim se također hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije.

Pratite prijenos.

Tijek rasprave

Zastupnik Josip Borić (HDZ) osvrnuo se na potez SDP-ovaca.

”Vidjeli ste, tu smo od početka rasprave, i vidjeli ste da se kolegama iz SDP-a na prijedlogu Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, ukazalo slovo ”u”. Oni su očekivali u na kvadrat jer to je zapravo jedina njihova alternativa, to jest jedina infrastruktura ili jedino gorivo koje ih očito pokreće i pokušavaju i ovu jednu raspravu koja teba biti kvalitetna, koja govori o budućnosti, oni je pokušavaju zadržati u prošlosti. Čak se i rugaju toj prošlosti i vlastitom radu ako ste slušali kolegu koji je govorio u ime kluba, koji je uspio potrošiti unaprijed jedno 500 milijuna kuna koje su bile namijenjene kao poticaj za mnoga područja posebno u ovome o čemu mi danas govorimo. A onda nas pitaju kad ćete to vi vratiti, kad ćete vratiti 100 milijardi javnog duga kojeg smo vas mi uspjeli zadužiti u 4 godine, kad ćete to riješiti i zašto to niste stigli u mjesec i pol dana. Jednostavno stranka koja funkcionira od ploče do ploče raznih sadržaja, u prošlosti, i mislim da ih ne treba previše u svemu tome niti slušati. Ustrajmo u ovome o čemu mi pričamo, jasno im pokažimo da postoje načini, da postoji zakon, ali i da svaki zakon ima provedbene akte koji su kao pravilnik, kao uredba koja će doći nakon ovoga i ne treba se obazirati na njihove primjedbe jer što reći jednom bivšem ministru koji kaže uredba, direktiva EU, super, ona je unesena u zakon, ali sve poslije toga više ne valja kao da nije bio ministar i kao da ne zna da postoji mogućnost da se svaki ovaj članak razradi kroz pravilnike, uredbe itd. gdje će to biti puno detaljnije. Ali kažem ostavimo ih u prošlosti i neka tamo žive”, zaključio je Borić.

Na izlaganje državne tajnice bile su dvije replike.

”Gospođo državna tajnice vi ste sve to lijepo rekli i da vam budem iskren ja o ovoj temi pojma nemam. Međutim javio sam se za repliku samo da bi ovo bilo u kameri i kao mi ne bi gospodin potpredsjdnik oduzeo riječ ja ću čitat obrazloženje zakona sljedeće dvije minute da mi ne kažete da se ne držim teme, a to će nakon mene napraviti i kolega Bojan Glavašević”, rekao je Arsen Bauk. Rukom je pokazao na natpis postavljen na njegovom stolu, a na kojem piše ”Sramota ”U” Jasenovcu”. 32 dana. #Andrej Izdrži”.

sramotaujasenovcu

Kako je najavio Bauk, nakon njega je i Glavašević dvije minute čitao obrazloženje.

“Ja ću nastaviti gdje je kolega Bauk stao, nadam se možda mrvicu izražajnije zbog kolega sa strane”, kazao je Bojan Glavašević.

”Ovo što ste vi sad napravili se ne kosi s poslovnikom i to naravno se uklapa u praksu parlamentarizma, pa čak i povijesti parlamentarizma. Međutim nisam siguran da doprinosi ugledu ovog Sabora jer vaša poruka koju ste htjeli prenijeti se mogla prenijeti na drugi način, od traženja stanke do sazivanja konferencije za medije. Ja plediram na sve kolege da pokušamo u okviru parlamentarizma dopirnijeti dignitetu ovog Sabora, a ne ga rušiti”, rekao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

”Ovo je moje prvo obraćanje visokom domu pa ćete me ispričati ako zbog treme određene dijelove ne obrazložim na odgovarajući način”, rekla je na početku obraćanja državna tajnica Ministarstva prometa Maja Markovčić Kostelac.

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva kojim se želi povećati udjel prometa koji ne djeluje štetno na okoliš u ukupnom prometu, a kojim se također hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije.

”Već duže vrijeme pripremam osvrt na stanje u RH. Ekonomska situacija, iseljavanje…imaju jedan zajednički nazivnik, taj faktor nepredvidivosti se zove pravna porobljenost našeg društva. Do porobljenosti je došlo zbog jednog manjeg, ali očito vrlo utjecajnog dijela pravosuđa. Najveća šteta nakon stvaranja RH učinjena je kroz nepravednu pretvorbu i privatizaciju. Naše pravosuđe ne nalazi odgovor na ove izazove i nema nikakvog pomaka. Nitko normalan neće raditi investicije u Hrvatskoj jer nema pravne sigurnosti i predvidivosti. Područje telekomunikacija npr. Ostvaruje se potpuna dominacija jedne velike telekom tvrtke. U pravnom konflitku jednog koncesionara s tom tvrtkom sudovi presuđuju u korist tvrtke. To vam je isto kao da za stranog prijevoznika ne vrijedi pravilo vožnje desnom stranom ceste. Velika tvrtka previše naplaćuje usluge, zlorabi monopol, a onda sudovi jednostavno kažu da za njih nije obvezujući zakon i da mogu naplaćivati kako i koliko hoće, a temeljeći sve tržišnim natjecanjem”, rekao je Mostov Nikola Grmoja.

”Upozorili bi na neprimjeren odnos prema žrtvama rata. To je tema koja je u Hrvatskoj zadnja dva dana aktualna, a bit će još neko vrijeme ako Vlada ne reagira”, rekao je nakon stanke Arsen Bauk.

Dotaknuo se i uništavanja izložbe o Vukovaru u Novom Sadu.

”Svima onima koji mi ovih dana šalju prijeteće poruke u inbox mogu samo poručiti – oni ljudi koji su u Srbiji organizirali ovu izložbu su moji, a oni koji su je uništili su vaši”, zaključio je.

Sabor je i danas počeo stankom. Arsen Bauk u ime kluba SDP-a zatražio je stanku kako bi upozorili na neprimjeren odnos prema žrtvama rata.

Živi zid zatražio je stanku kako bi upozorili na problem kašnjenja stipendija za učenike koji se školuju za defcitarna zanimanja.

Stanku je zatražio i Nikola Grmoja nakon čega je Željko Reiner odredio stanku do 9.45 sati. Most svoj zahtjev obrazložio “monopolom telekomunikacijskih korporacija i moguće korupcije hrvatskih institucija”.

Facebook Komentari