ANKETA Naručio ju je tim Sandre Švaljek, evo, što mislite tko pobjeđuje u Zagrebu na izborima

Prema najnovijem istraživanju agencije Promocije puls, koje je Jutarnji list dobio na uvid, a koje je naručio tim Sandre Švaljek, uđu li Milan Bandić i Sandra Švaljek u drugi krug izbora za gradonačelnika Bandić će i po šesti put postati prvi čovjek metropole.

Prema ovoj anketi razlika koju bi Bandić imao ispred Švaljek iznosila bi tek 1,8 posto, odnosno Bandić bi osvojio 50,9 posto glasova, a Švaljek 49,1 posto podrške građana Zagreba, piše Jutarnji list.

Anketa o izbornim preferencijama u Zagrebu provedena je između 12. i 18. studenoga, a telefonskim putem anketirano je ukupno tisuću građana. Budući da se u samoj anketi navodi kako postoji mogućnost statističke pogreške od 2,4 posto, prema ovom istraživanju Zagreb očekuju najneizvjesniji izbori za gradonačelnika. Posebice ako se uzme u obzir i podatak koji se navodi u istraživanju da 66,7 posto građana smatra da je Bandić predugo gradonačelnik te da je potrebna promjena, a tek 25 posto Zagrepčana smatra da zaslužuje novi mandat.

Ovo je treća u nizu anketa koje je provela agencija Promocija plus. Prva je na istom uzorku napravljena u travnju, dok je druga napravljena u travnju ove godine, i to prije nego što je Švaljek objavila kandidaturu.

Prema posljednjoj anketi, u prvom krugu lokalnih izbora Milan Bandić dobio bi podršku 31,3 posto građana, Sandru Švaljek odabralo bi 25,2 posto birača, dok je na trećem mjestu HNS-ova kandidatkinja Anka Mrak Taritaš koja osvaja 18,1 posto.

Ako se usporede sve tri ankete koje je radila ova agencija, vrlo lako se može zaključiti da se Bandićeva prednost nad dvije izazivačice lagano topi. Naime, u travnju je Bandić imao potporu 33,8 posto građana, u listopadu 32,7 posto, a u studenom 31,3 posto. S druge strane, prema anketi, prva izazivačica Švaljek, prije nego što je objavila kandidaturu imala je podršku od 28,6 posto građana, u listopadu, u anketi koju je naručio HNS, za nju bi se odlučilo 24,5 posto, dok je njena potpora prošlog mjeseca iznosila 25,2 posto. Dakle, minimalan, ali ipak rast potpore birača. U odnosu na travanj, najveći rast ima Anka Mrak Taritaš, piše Jutarnji list.

Mogu li biti tijesni izbori za gradonačelnika Zagreba? Možda se popikne, možda ga potčkalje…

Share This Article