VIDEO Merkel pozvala na zabranu burke gdje god je to pravno moguće u Njemačkoj, doživjela ovacije

Angela Merkel pozvala je na zabranu burke u Njemačkoj i rekla kako se izbjeglička kriza “nikada ne smije se ponoviti”, najavljujući svoju kandidaturu za četvrti mandat kancelara.

Obraćajući se zastupnicima Kršćansko-demokratske unije (CDU), Merkel je rekla da će podržati zabranu islamskih velova koji pokrivaju lice, prenose engleski mediji.

“Veo koji prekriva cijelo lice nije prihvatljiv u našoj zemlji”, rekla je delegatima u Essenu, što je izazvalo snažan pljesak. “To bi trebalo biti zabranjeno, gdje god je to pravno moguće.”

Thomas de Maizière, njemački ministar unutarnjih poslova i jedan od kancelarkinih najbližih suradnika, predložio je juš u kolovozu djelomičnu zabranu burke.

On je rekao da bi se zakon primjenjivao na “mjestima gdje je to potrebno radi društvenog suživota”, uključujući i državne urede, škole i sveučilišta, sudnice, kao i prosvjede.

Nizozemski zastupnici glasovali za sličnu zabranu u Nizozemskoj prošlog mjeseca, a odnosi se na javni prijevoz, obrazovanje, zdravstvo i vladine zgrade.

Zabrana velova koji pokrivaju cijelo lice sve je više u cijeloj Europi, Francuska postala prva zemlja koja je to učinila 2011. godine, nakon čega su to učinile Belgija, Bugarska i dijelovi Švicarske.

Share This Article