16.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Novi Sad: Vandali prvo oštetili, potom i potpuno uništili izložbu Vukovar -...

Novi Sad: Vandali prvo oštetili, potom i potpuno uništili izložbu Vukovar – ubijanje jednog grada

Nepoznati počinitelji porazbijali su šest izloga u kojima su se nalazile umjetničke fotografije, s izložbe “Vukovar – ubijanje jednog grada”, postavljene povodom 25. godišnjice ratnog razaranja Vukovara.

Na izlozima su prije dva dana prvo osvanuli natpisi “A ubijanje Srba?”, “Stoko”, “Je*o vas Vukovar”, da bi sinoć bili razlupani, prenosi 021.rs.

Kako su rekle radnice u obližnim radnjama, policija je pozvana i čeka se na obavljanje očevida.

Autor izložbe Srđan Veljović kaže za 021 da je namjera bila da se fotografijama podsjeti na uništavanje Vukovara. On dodaje da ga nije iznenadila ni ovakva reakcija.

“Prvi dojam je da su vandali lijeni, jer im je dugo trebalo da primijete izložbu i reagiraju. Međutim, to smo i imali na umu, jer tema proizvodi takvu vrstu reakcije. Dok sam birao fotografije gledao sam da budu neupitne i očišćene od svih politika o tome tko je prvi počeo, i tko smo ‘mi’, a tko ‘oni’. Poruka iza ovakvog čina je da i dalje postoji jedan mlad i bijesan svet. Zbog toga mi je žao, jer njima je vjerojatno teško u životu. Tako da, ako im je uništavanje učinilo estetski ugođaj, onda je i to neka korist od izložbe”, priča Veljović za 021.rs.

On dodaje da je ideja postavke bila ukazivanje na to da je postojao jedan grad i da je on uništen. Istovremeno, autor je htio da se poslije četvrt stoljeća okrenu karte.

Izložbu su postavili “Art klinika” i “Žene u crnom” na 25. godišnjicu pada Vukovara. Trebala je trajati mjesec dana.

Najnovije

Još iz rubrike