25.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Dubrovčani dobro pamte 6. prosinca 1991. kada je srpsko-crnogorski agresor napao njihov...

Dubrovčani dobro pamte 6. prosinca 1991. kada je srpsko-crnogorski agresor napao njihov grad

Dubrovčani dobro pamte 6. prosinca 1991. kada je srpsko-crnogorski agresor napao njihov grad. Danas, 25 godina poslije, odaje se počast hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu na jugu Hrvatske te obilježava Dan dubrovačkih branitelja. Na odašiljaču na Srđu jutros je podignuta hrvatska zastava. U Dubrovnik je došla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se sastala s hrvatskim braniteljima, a kod Križa na Srđu odala je počast poginulima, javlja HRT.

“Svi se prisjećamo tog dana koji je bio iznimno težak za sve, ne samo u Dubrovniku, nego i za sve koji su suosjećali s Dubrovnikom”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. “Svijet je shvatio što se događa u Hrvatskoj za što su zaslužni i izvjestitelji”, dodala je. Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je vezan za dubrovački prostor jer je 4. Gardijska brigada bila dosta ovdje. “Želim se zahvaliti svim braniteljima na današnjem miru”, rekao je te dodao kako nam svima danas treba pobjednički duh za radna mjesta. Ministar branitelja Tomo Medved prisjetio se kako je na dubrovačkom području proveo godinu dana te iskazao zahvalnost svim braniteljima.

Predsjednica će sudjelovati i na svečanoj akademiji u povodu Dana dubrovačkih branitelja i 25 godina uspješne obrane grada. Ceremonijom polaganja vijenca u more predsjednica će odati počast stradalim pomorcima i braniteljima. U nastavku projekta Hrvatska čita predsjednica će zajedno s djecom čitati ulomke iz bajke Ivane Brlić Mažuranić Ribar Palunko i njegova žena.

Napad agresorske vojske 6. prosinca 1991. počeo je rano ujutro, a od zore se po Dubrovniku pucalo s kopna i mora. Tog dana živote je izgubilo 19 civila i četiri branitelja, deseci su ranjeni, a broj projektila koji je pao na Dubrovnik i staru povijesnu jezgru mjerio se u tisućama. Oštećeno je više od 460 zgrada, a tijekom agresije na grad i okolicu u ratu je poginulo više od 300 branitelja i civila, dok je više od 30 tisuća ljudi bilo primorano napustiti svoje domove. Materijalna šteta bila je golema. Tog najtežeg dana 6. prosinca 1991. Dubrovnik su na prvim crtama obrane obranila točno 163 branitelja, po čemu će dubrovačka 163. brigada Hrvatske vojske poslije i dobiti svoju brojčanu oznaku.

Najnovije

Još iz rubrike