Završne riječi na suđenju Ratku Mladiću u Haagu za zločine u BiH i genocid u Srebrenici

Suđenje bivšem zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bliži se kraju. Ovaj tjedan tužiteljstvo i obrana iznose završne riječi, javlja HRT.

Mladić (72), bivši zapovjednik Glavnog stožera VRS-a, optužen je u Den Haagu za genocid i brojne druge zločine nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u BiH od 1992. do kraja 1995. Optužen je za genocid u Srebrenici gdje je 1995. ubijeno 8000 muškaraca i dječaka Bošnjaka. Tereti se i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno oko 10.000 ljudi.

Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. srpnja 1995., a nakon 16-godišnjeg bijega uhićen je 26. ožujka 2011. u kući svog rođaka u sjevernoj Srbiji te izručen Haagu pet dana poslije.

Tužiteljstvo završne riječi počinje iznositi danas i ima na raspolaganju tri dana. Obrana će se sudu početi obraćati u petak, a presuda se očekuje iduće godine.

Svjetski mediji opisivali su ga kao balkanskog ili bosanskog koljača, krvnika. Bivši glasnogovornik JNA Ljubodrag Stojadinović opisao je Mladića kao narcisoidnog, umišljenog, taštog i arogantnog čovjeka, dok je bivši pukovnik Gaja Petković rekao da je bio cinik i sadist.

Facebook Komentari