Referendum u Italiji, neslužbeno, nije uspio, premijer Renzi preuzeo odgovornost, daje ostavku

Izlazne ankete objavljene po zatvaranju birališta pokazuju da je Italija glasala protiv ustavnih promjena, što znači pad premijera i prilično neizvjesnu budućnost za tu zemlju članicu EU. Potpuni rezultati najranije oko 2 sata u noći.

Prvi prebrojeni glasovi potvrđuju rezultate izlaznih anketa.

referendum

Talijanski premijer Matteo Renzi obratio se naciji nešto iza ponoći, sat vremena nakon zatvaranja birališta na kojima su se Talijani izjasnili o ustavnoj reformi.

“Preuzimam punu odgovornost za rezultate referenduma”, kazao je, najavljujući da će već u ponedjeljak podnijeti ostavku.

“Izgubio sam i reći ću to na glas!”, kazao je također.

Za ustavne promjene, prema anketama, glasalo je između 42 i 46 posto, a protiv njih između 54 i 58 posto, prenosi Reuters, mada se ovaj raspon različito tumači. Tako je prije ponoći agencija objavila kako jemoguće da je za ustavne promjene glasalo samo – 39 posto. Ipak, razlika je tako velika da se teško može očekivati da će doći do značajnije promjene. Izlaznost je bila prilično velika – čak 69,1 posto. Daleko je veća na sjeveru Italije u odnosu na jug.

Čelnik euroskeptične, desničarske stranke Sjeverna liga, koja se protivi i migracijama, Matteo Salvini, polako je počeo slaviti.

“Živio Trump, živio Putin, živjela Le Pen i Lega (Nord)!”, napisao je na Twitteru.

Naime, stranke koje se protive političkom establišmentu smatraju odbacivanje ustavnih promjena, koje bi trebale stabilizirati talijanske vlade vlastitom pobjedom. Rezultat je pozdravila i francuska ekstremna desničarka Marine Le Pen.

Euro je već pao – odmah nakon objave rezultata anketa, pao je za jedan posto, odnosno cent u odnosu na američki dolar.

Facebook Komentari