Plenković se oglasio o slučaju spomenika poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu, evo što kaže

U 17 sati počela je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Sastanak je završio oko 19 sati, a nakon njega Andrej Plenković zadržao se s najužim stranačkim krugom.

Lavina reakcija iz redova oporbe uslijedila je tek nakon što je srbijanski ministar Aleksandar Vulin apelirao na Europu da ”zaustavi bujanje fašizma u Hrvatskoj”, piše dnevnik.hr.

Oporbeni zastupnici u Saborskom odboru za Ustav traže hitno sazivanje sjednice odbora. Traže uklanjanje sporne ploče te da se iz proračuna financira postavljanje novog spomen obilježja poginulim pripadnicima HOS-a, ali bez spornog pozdrava.


Nakon sjednice oglasio se Plenković

Plenković je oko slučaja u Jasenovcu nakon sjednice rekao da to pitanje nije institucionalno riješeno i da ga treba riješiti.

”Prije svega želim jasno i čvrsto odbaciti sve insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva. To nije slučaj. Riječ je o određenim pojavnostima koje nisu trend. Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškom logoru Jasenovac. Isto tako izražavam pijetet prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku. Naravno da je delikatno da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu, ali to je grb udruge koja je dobila odobrenje službi u Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme sdpSDP-ove vlade. To nam govori da nismo na odgovarajući način način postavili zakonski okvir i sudsku praksu kad je riječ o totalitarnim sustavima. Zato želim pokrenuti institucionalnu inicijativu koja bi odgovarajuće regulirala ovo pitanje. Očekujem doprinos stručnjaka i svih političkih aktera. Tražit ćemo zakonsko rješenje jer u ovom trenutku nemamo mehanizma za rješavanje ovog pitanja”, rekao je Plenković.

O sastanku je rekao

”Izvijestio sam kolege o aktivnostima Vlade i o poreznoj reformi. Vlada ovaj tjedan priprema nacrt proračuna za iduću godinu. Pripremamo se za sjednicu Vlade i Sabora na kojoj ćemo idućeg tjedna raspraviti, i nadam se u ustavnom roku, usvojiti proračun i tako ispuniti dva temeljna cilja”, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio kako se raspravljalo i o pripremi strategije HDZ-a za iduće lokalne izbore te drugim aktualnim politčkim pitanjima.

”Razgovarali smo ne samo o Zagrebu, nego o svim jedinicama lokalne samouprave. Moj je stav poruka politčke stabilnosti. To je važno za HDZ jer smatramo da je stranka pripravna kvalitetno izaći na izbore na normalan način. Tamo gdje ima otvorenih pitanja u smislu kvalitete prvih čitanja predstavljenih proračuna dogovorili smo da ćemo raspraviti sve detalje u danima koji su pred nama. Imamo dovoljno vremena za dogovoriti naše kandidate. Idemo prvo na cjelovitu strategiju za izbore, a nakon toga ćemo govoriti o našim kandidatima” kazao je.

Upitan kakav odnos očekuje s novim predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem Plenković je naglasio da očekuje dijalog koji će služiti na dobrobit građana.

”Čestitao sam mu na izboru. Smatram da svaka stranka, a naročito velika, ima odgovornost za formuliranje javnih politka. Smatram da Bernardić može doprinijeti raspravama. Očekujem kulturan dijalog kakvog sam ja forsirao i nametnuo. Mi se poznamo i očekujem normalan dijalog na dobrobit građana”.

Grbin i SDP kreću u uklanjanje spomen ploče HOS-ovcima u Jasenovcu, i za Tita ima odgovor

Hasanbegović odgovarao na oštra novinarska pitanja o spomeniku HOS-ovcima u Jasenovcu

I šef srpske manjine u Saboru Milorad Pupovac se javio oko spomenika HOS-ovcima u Jasenovcu

Srbijanski ministar u novom napadu na Predsjednicu RH i Hrvatsku, spominje fašizam, zaziva EU….

Facebook Komentari