Liječnica koja je nakon 25 godina odlučila otići: Ne želim više biti papirolog, skretničar….

Spriječiti odlazak liječnika, omogućiti koncesiju svima koji zadovoljavaju uvjete, raspisati specijalizacije iz obiteljske medicine, osigurati minimalne tehničke uvjete za dežurstva vikendom, uključiti lokalnu samoupravu u financiranje primarne zdravstvene zaštite i uvesti strukturirani način plaćanja – zahtjevi su udruga liječnika primarne zdravstvene zaštite čiji je cilj zaustavljanje urušavanja sustava.

S obzirom na najavljene odlaske u inozemstvo i velikog broja liječnika pred mirovinom, Hrvatska bi u sljedeće 4 godine mogla ostati bez 800 liječnika obiteljske medicine. Šest udruga koje okupljaju liječnike obiteljske medicine postiglo je konsenzus i zatražilo od ministra zdravstva Milana Kujundžića zaustavljanje urušavanja obiteljske medicine i otvaranje dijaloga o ključnim pitanjima struke.

Predstavnici udruga ukazuju na dugogodišnju kadrovsku devastaciju obiteljske medicine, u kojoj danas radi 2300 liječnika prosječne dobi od 55 godina. Zbog toga traže sustavno raspisivanje specijalizacija iz obiteljske medicine radi odražavanja kontinuiteta ordinacija i mogućnost zapošljavanja mladih doktora, koji bi do odlaska koncesionara u mirovinu s njima paralelno radili i educirali se, a zatim preuzeli ordinaciju.

O problemima liječnika obiteljske medicine govorilo se u večerašnjoj Temi dana u kojoj su gostovali dr. med. Zoran Maravić, dopredsjednik Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku i dr. med. Sanja Klajić Grotić, liječnica obiteljske medicine.

Doktorica Sanja Klajić Grotić jedna je od liječnica koja je odlučila napustiti Hrvatsku. Nakon 25 godina rada u primarnoj zdravstenoj zaštiti donijela sam najtežu odluku u životu, izjavila je.

Razlog te odluke je to što više nije u mogućnosti obavljati svoj posao onako kako bi željela. Nakon 80 pacijenata dnevno više nisam osoba koja je raspoložena i nasmijana, nisam liječnica kakva bih trebala biti. Stvorili su od nas papirologe. Ne želim biti papirolog, skretničar, želim biti liječnik, liječiti 20 pacijenata dnevno i posvetiti im se, istaknula je Sanja Klajić Grotić.

Facebook Komentari