Haag: Mladić ušao u Srebrenicu pred tv-kamerama rekao – došlo vrijeme za osvetu Turcima

Tužiteljstvo Haaškog sudišta danas je u završnoj riječi na suđenju Ratku Mladiću, iznijelo da je on bio ključni akter masakra nad muslimanima u Srebrenici i udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem da se nasilno stvori srpska država u velikim dijelovima BiH, prenosi srbijanska državna agencija Tanjug.

Mladić je optužen za genocid, progon i istrebljenje, ubojstva, deportacije, kao i zločine protiv čovječnosti, a tužiteljstvo je danas, četiri godine od početka suđenja, počelo iznošenje završnih riječi.

Tužilac Alan Tieger se osvrnuo na povijesne događaje koji su prethodili ratu, kao i na sve točke optužnice rekavši da je Mladić bio zaslužan za plan koji je, kako je naveo, imao za cilj radikalno izmijeniti demografsku sliku dijelova Bosne na koje su pretendirali bosanski Srbi.

On je u završnoj riječi naveo da je general Mladić imao isključivu komandu u VRS, da nikome nije odgovarao, i da je samim tim “odgovoran za sve ono što se dogodilo s nesrpskim stanovništvom”.

“Ono što se događalo u općini za općinom nije nasumična posljedica vojne kampanje, već njena prava svrha”, rekao je tužilac Alen Tieger.

Kako je naglasio,”etničko čišćenje nije bilo posljedica vojne kampanje, već njen cilj”, prenio je AFP.

Tieder je pojasnio o čemu je riječ: “Masovni kriminalni napori u bosanskim općinama, Sarajevu i Srebrenici, te uzimanje talaca četiri udružena zločinačka pothvata kako bi se stvorila srpska država na velikim dijelovima teritorija BiH, sa što manje neprijatelja”.

Pod neprijateljima s kojima se ne može živjeti, po riječima tužitelja Tiegera, zapovjednik vojske bosanskih Srba general Mladić i vođa Srba Radovan Karadžić podrazumijevali su Muslimane i Hrvate, izvješćuju beogradski elektronički mediji iz Den Haaga.

Mladić u Srebrenici: “Došlo vrijeme za osvetu Turcima”

Tieger je rekao da je Mladić ušao u Srebrenicu i pred tv-kamerama rekao kako je “došlo vrijeme za osvetu Turcima”, a narednih dana počevši od 11. srpnja 1995. godine oko 8.000 Srebreničana, među kojima i dječaci od 12 godina, “bili su sustavno ubijani”.

Naveo je da su postrojbe bosanskih Srba, u namjeri da silom radikalno promjene etničku sliku, u ljeto 1992. kontrolirale čak 75 posto teritorija BiH.

Tužitelj je argumente Mladićevih odvjetnika nazvao smiješnim i besmislenim rekavši da je obrana pokušavala predstaviti Mladića kao mladog i neodlučnog oficira koji je imao manje važnu ulogu.

“Mladić je bio središnja figura u masakru 1995. godine nad tisućama muslimana u Srebrenici”, rekao je tužitelj.

Mladić u sivom odijelu i s naočalama, pažljivo je slušao riječi tužitelja, prenosi Tanjug.

Završna riječ tužiteljstva planirana je i za utorak i srijedu, 6. i 7. prosinca, nakon čega će tim obrane iznijeti svoje argumente, počevši od 9. prosinca, zaključno s 12. i 13.

Svaka strana će imati po sat i pol za odgovor u četvrtak, 15. prosinca, najavljeno je ranije iz tribunala u Haagu.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u svibnju 2012. godine, godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhićen u Srbiji i izručen u Haag.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i prisilno premiještanje, kao zločine protiv čovječnosti.

Facebook Komentari