Ćorić: minimalna plaća nije bila tema današnjeg sastanka, razgovaralo se o dugu za 2016.

Nakon današnjeg sastanka GSV-a ministar rada Tomislav Ćorić izjavio je da minimalna plaća nije bila tema današnjeg sastanka, ali da se razgovaralo o povećanju osnovice plaća u državnim i javnim službama i vraćanju duga za 2016. godinu.

“Naši partneri su ukazali da po tom pitanju sredstva prikazana u smjernicama proračuna za 2017. nisu dovoljna za podmirenje obaveza koje Hrvatska vlada ima prema javnim i državnim službama”, kazao je Ćorić, navodeći da je današnjem sastanku bio prisutan i ministar financija Zdravko Marić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ponovio je kako je iz smjernica jasno vidljivo da Vlada u idućoj godini ne namjeravaju vratiti dug iz 2016., niti planira povećanje osnovice plaća za šest posto u narednom razdoblju.

Posljedica porezne reforme, kazao je Sever, bit će to da će najviše dobiti oni s najvišim plaćama, a kojima je, kako je rekao, najmanje potrebno.

“Kada su u pitanju olakšice za djecu, tko ima veću plaću, taj će moći više iskoristiti olakšice, a oni s manjim plaćama, dobit će malo ili ništa”, kazao je Sever.

Ćorić: Ispričavam se!

Kao glavni prigovor predstavnicima Vlade, Sever je naveo činjenicu da sindikati nisu na vrijeme bili upoznati sa smjernicama proračuna za 2017., za razliku od poslodavaca, već da su ih “skinuli” s web stranice Vlade. Ćorić se zbog toga ispričao sindikatima: “Ako je točno da nisu bili na vrijeme obaviješteni, ja se mogu ispričati. Moramo raditi na tome da svi partneri trebaju biti uključeni”, kazao je Ćorić.

Ako je suditi prema onom što je naveo ministar, hoće li zaposlenima u javnim i državnim službama biti vraćen dug i podignuta osnovnica za plaće, ovisi o ocjeni stručnjaka:

“Dakle, prije dva tjedna osnovana je radna skupina stručnjaka, s jedne strane sindikati, a, s druge, predstavnici Vlade, i u okviru toga su propitani pravni i ekonomski aspekti Sporazuma plaća iz 2006. U tom kontekstu na zadnjem sastanku prošli tjedan rekli smo da želimo zatražiti mišljenje o tom Sporazumu od vodećih hrvatskih stručnjaka radnog prava. Nevezano za to pregovori idu dalje, već sutra je sljedeći sastanak”, kazao je Ćorić.

Još traju pregovori o minimalnoj plaći

Na pitanje je li realan zahtjev sindikata da se minimalna plaća podigne na 3800 kuna bruto, Ćorić je odgovorio da još traju konzultacije s predstavnicima radnika i poslodavaca, i kada se oni okončaju da će se donijeti odluka o minimalnoj plaći za 2017.

“Još traju konzultacije, i ovaj tjedan ćemo imati sastanak s predstavnicima radnika i poslodavaca, a potom ćemo donijeti odluku o minimalnoj plaći za 2017.”, kazao je Ćorić.

Zahtjev za podizanjem minimalne plaće komentirao je Damir Kuštrak iz HUP-a. Kazao je da nema ništa protiv, ali da će zbog porezne reforme “doći do podizanja plaća te da će pasti produktivnost jer će se za istu količinu rada dobiti veća plaća”.

“Stvarno je neprihvaljivo da svoju konkurentnost Hrvatska gradi na niskoj minimalnoj plaći, krajnje je vrijeme da se konkurentnost gradi na složenijim sustavima, a ne da se gleda koliko niska može biti minimalna plaća, da bi se s njom privlačili strani ulagači, jer onda imamo slabo plaćenog i obesparavljenog radnika, a to je kratkog daha.” odgovorio mu je Sever.

Facebook Komentari