BiH agencija SIPA upozorava: rapidno rastu radikalne ideologije, Sarajevo postaje centar za ekstremizam

Ad

Zbog sve složenijih sigurnosnih prilika stanje u okruženju je zabrinjavajuće, objavila je Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA).

U izvješću kojeg je objavila Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) stoji kako je najveći stupanj zabrinutosti u Bosni i Hercegovini, a terorizam je velika prijetnja i za Hrvatsku, piše Večernji list.

Zbog podataka da u Bosni i Hercegovini rapidno rastu te se šire radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIS i Al-Qa’ida, zapadne obavještajne službe već duže vrijeme upozoravaju bosanskohercegovačkih političara da pod hitno nešto poduzmu kako bi iskorijenili taj opasni fenomen.

Iz Bosne i Hercegovine je više od 300 Bošnjaka otišlo na ratišta na stranu terorista u Irak i u Siriju, a na isti problem u svojem ovogodišnjem izvještaju upozorila je i SOA.

Religijski ekstremizam vehabijsko-selefističke provenijencije u BiH institucionalno je prisutan, unutar i izvan Islamske zajednice koja i dalje njeguje financijske odnose s Arapima i šuti na sve vehabijsko- selefističke aktivnosti. Ova šutnja i popuštanje Islamske zajednice pomažu institucionalizaciji i ukorijenjivanju selefizma u društvu, pa i u samoj Islamskoj zajednici. Pojedini članovi i rukovoditelji Islamske zajednice aktivno sudjeluju u afirmaciji i učvršćivanju selefističkog pokreta kao i u zadovoljavanju interesa pojedinih arapskih država, poput Kraljevine Saudijske Arabije, Katara i Kuvajta. Izvan institucija Islamske zajednice, također, vehabije i selefije iznimno su aktivni’, stoji u izvještaju SIPA-e pod nazivom ‘Žarište vehabijsko-selefističkog prisustva u BiH’.

Kao jedna od žarišnih točaka vehabijskog djelovanja u Sarajevu spominje se džamija kralja Fahda čijeg imama Nezima Halilovića. Kako piše Večernji list, izuzetno je važna činjenica da je imam Halilović, unatoč svojoj radikalnoj ideologiji, i danas član Islamske zajednice u BiH. Ova džamija trebala bi biti u ingerenciji Islamske zajednice u BiH, ali ona to de facto nije.
Prema izvještaju SIPA-e, ‘njome izravno upravlja Saudijska Arabija, kao dijelom Kulturnog centra ‘Kralj Fahd’. S pravom je mnogi smatraju središtem širenja vehabizma u Sarajevu i najvažnijim javnim okupljalištem sljedbenika vehabijske ideologije’.

U izvještaju SIPA-e navodi se kako je „posljednjih godina posebno zanimljivo tržište nekretninama, odnosno kupnja zemljišta u okolici Sarajeva i njegovo preprodavanje šeicima iz Saudijske Arabije, Emirata, Katara i Kuvajta. Poslove s nekretninama i građevinsku operativu koja gradi kuće i turističke komplekse oko Sarajeva uglavnom vode pripadnici i simpatizeri vehabizma.“
SIPA-u najviše zabrinjava što ‘odvjetnici, javni bilježnici i pojedini općinski službenici sve više iskazuju poštovanje prema tome učenju i aktivno sudjeluju u promjeni kulturološke slike Sarajeva i okolice.

Ove gospodarske aktivnosti, gradnja naselja i širenje mreže utjecaja u lokalnim vlastima, mogle bi dugoročno doprinijeti pretvaranju BiH u glavni tranzitni, ali i regrutni centar ekstremizma, napominje se u izvješću.

Facebook Komentari