Širokobriješka večer u Zagrebu okupila skoro 700 gostiju: Večer zajedništva hrvatskog naroda

Širokobriješka noć u Zagrebu

Piše: Dražen Prša

Uz moto „Čovjek bez zavičaja je kao stablo bez korijena“ i „Samo su obitelj i zavičaj nezamjenjivi“ u petak 2.prosinca u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu, u organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg u Zagrebu, održana je još jedna „Širokobriješka večer“ u Zagrebu .

Ovogodišnja Širokobriješka večer bila je najposjećenija u posljednjih 10 godina. Na večeri se okupilo skoro 700 uzvanika – Širokobriježana i Širokobriježanki, njihovih prijatelja i gostiju. Dr. Zdenko Kraljević, predsjednik Zavičajne zajednice Široki Brijeg u Zagrebu izrazio je zadovoljstvo zbog toga „ sve veći odaziv pokazuje potrebu naših ljudi, sugrađana da se okupe, druže ali i da pokažu svoju privrženost rodnom kraju i zavičaju. Ova je i svjedočanstvo čvrstog prijateljstva dva grada koja volimo istim žarom Zagreba i Širokog Brijega, no prije i iznad svega ova večer je večer zajedništva hrvatskog naroda u RH i BiH.“

Uz brojne Širokobriježane koji danas žive u Zagrebu, Širokobriješku večer su uveličali:

Milan Kovač, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića, Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Goran Marić, ministar državne imovine, Zvonko Milas, državni tajnik/ Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Zdravka Bušić, državna tajnica, Ivana Maletić i Ruža Tomašić, zastupnice u EU MVEP, Božo Ljubić, predsjednik saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Bariša Čolak zamjenik predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH, Predrag Kožul, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Vinko Topić, predsjednik Gradskog vijeća Široki Brijeg te generali: Zlatan Mijo Jelić i Stanko Sopta , stožerni brigadir Božo Kožul, posebni savjetnika ministra Krstičevića i Fra Tomislav Puljić, gvardijan franjevačkog samostana na Širokom Brijegu.

Širokobriješka noć u Zagrebu

Širokobriješka noć u Zagrebu

Tijekom večeri prikazan je dokumentarni film o povijesti izgradnje crkve i samostana na Širokom Brijegu, „110 godina nove crkve na Širokom Brijegu“. „Crkva uznesenja blažene Djevice Marije na nebo i samostan na Širokom Brijegu od svojih početaka bili su ne samo vjersko i duhovno središte, već prije i iznad svega simbol – simbol ljubavi i vjere hrvatskog naroda, nade, hrabrosti, ponosa. Njena povijest je bremenita i sveta za sve nas. „ rekao je fra Tomislav Puljić, gvardijan samostana koji se zahvalio organizatorima jer je humanitarni dio večeri namijenjen upravo obnovi i rekonstrukciji crkve, koja je, uz to što je duhovno središte, i zaštićeni spomenik kulture u BiH.

Uz tradiconalu pjesmu gangu i bećarac, u izvedbi KUD Mokro, glazbeni dio programa upotpunili su Luka Ćorić, Širokobriježanin / te voditelja zbora bogoslova u franjevačkom samostanu u Dubravi te Širokobriješki dukati.

Gosti na ovogodišnoj Širokobriejškoj večeri su mogli uživati i u video izložbi “Široki Brijeg – priča o gradu u 100 slika“ koju su pripremili Širokobriježani Grgo Mikulić, Marko Mandić i Tomislav Bubalo.

Ponosni smo što su se u pripremi ovogodišnje Širokobriješke večeri posebno angažirali mladi- naši studenti u Zagrebu. Oni su zaslužni i za vrijedne nagrade u tradicionalnoj tombole – rekli su organizatori koji su ove godine osigurali preko 300 nagrada.

Prvenstveni cilj organiziranja ovakvih susreta je međusobno druženje, upoznavanje, pomaganje i zadržavanje povezanosti Širokobriježana i prijatelja sa svojim rodnim gradom – Širokim Brijegom i Hercegovinom.

Facebook Komentari