Hibridno ratovanje: sve vlade koriste hakere, a Hrvatska je još uvijek na pisaćoj mašini

Hakerski napad na hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova dogodio se nakon sličnih napada na političke institucije u Njemačkoj i Francuskoj. Kombinacija upada u kompjuterske sustave važnih državnih institucija, uz propagandu – širenje dezinformacija, sabotaže, ekonomske utjecaje dio je hibridnog ratovanja o kojem se u posljednje vrijeme sve više govori.

Borba protiv takve vrste ratovanja sve je veća preokupacija NATO-a i Europske unije – tolika da ove asocijacije planiraju utemeljiti i poseban međunarodni centar koji će se baviti tom vrstom ugroze sigurnosti. O tome su u Temi dana govorili stručnjak za informatičku sigurnost Lucijan Carić, te doktor znanosti Petar Kurečić s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije.

Na internetu postoji niz nesigurnih aplikacija i samim tim relativno jednostavno može doći do kompromitacije određenih sustava, kazao je Lucijan Carić. Dodao je kako se obično ne može znati koji su podaci kompromitirani. Petar Kurečić kazao je kako činjenica da smo članica EU-a i NATO-a ide u prilog navodima da se radi o napadu s rukopisom ruskih službi. Ipak, nije želio to naglašavati, jer smatra da Hrvatska zbog malog “kvantusa moći, sigurno nije u tolikoj mjeri u fokusu Rusije”.

Na pitanje jesu li hakeri preko MVEP-a pokušali ući u sustave Ureda predsjednice ili Vlade Carić je odgovorio kako smo u tom području dosta sigurni. “Otkad smo samostalni nismo uspjeli razviti zatvorenu mrežu javnih sustava. To bi mogla biti šala – da smo sigurni, jer još pišemo na pisaćim mašinama”, kazao je.

“Francuzi i Nijemci pitaju se je li ih ‘provaljuju’ Rusi, a ja im postavljam pitanje – Zašto se niste zaštitili. Poznato je da sve vlade koriste usluge hakera. Rusi imaju nekoliko moćnih grupa hakera, ali Rusi nisu krivi za sve – tu su i Kinezi, Brazilci, Izrael te SAD – koji ima najveću ‘legalnu’ mrežu hakera”, kazao je Carić. Najbolje hakere stvara društvo koje njeguje prirodne znanosti i gdje se bave budućnošću a ne prošlošću – i mi bi mogli izgubiti najbolje ljude”, zaključio je.

Kurečić je komentirao izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je nedavno u razgovoru za časopis Defense news ustvrdila da je Rusija jako uključena u hibridni rat i da stoji rame uz rame s SAD-om. Kazao je kako “projekcija hrvatsko-ruskih odnosa ne stoji dobro”. “Moramo razmišljati i da u Bijelu kuću ulazi Donald Trump koji najavljuje bolje odnose s Rusijom. Mala smo država, nismo na prvoj liniji novog hladnoratovskog sukoba s Rusijom. Nemamo povijesno negativno iskustvo s ruskom okupacijom i imamo određene ekonomske interese. Bilo bi dobro malo povući ručnu i ugledati se na vlasti u Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj”, kazao je.

“Europa je u informatičkim tehnologijama u jako lošijem stanju od SAD-a – a Irska je trenutno najveći američki ‘outlet'”, kazao je Carić komentirajući činjenicu da EU i NATO planiraju u Finskoj otvoriti centar za borbu protiv hibridnog ratovanja, a da je Rusija takav centar otvorila prije dvije. “Tehnologiju za informatičku zaštitu ne razvija nijedna europska firma – nju moramo kupiti u Izraelu, Brazilu ili SAD-u. Toliko o Europi”, zaljučio je Carić.

Facebook Komentari