Talijanski referendum bi mogao zatresti financijsko tržište, a možda i dovesti do ideje o napuštanju EU

Hoće li i Italija, nakon pobjede Donalda Trumpa u SAD-u i Brexita, zatresti međunarodnu politiku i financijska tržišta? Ovisi o rezultatu referenduma o ustavnim promjenama na koji Talijani izlaze u nedjelju.

Izmjena Ustava omogućila bi veću stabilnost vlada u Italiji, koje često padaju i bivaju nefunkcionalne. Ukoliko se izmjene usvoje, to će značiti smanjenje ovlasti i veličine Senata, drugog doma talijanskog parlamenta, a stranka koja bi u vremenu koje dolazi osvajala 40 posto glasova, u parlamentu dobiva apsolutnu većinu i time dobiva ovlasti za provođenje reformi.

Iako se ove ustavne promjene ne odnose direktno na određivanje Italije prema Eurozoni ili Europskoj uniji, one će je postaviti na “klizaviji put” prema van, piše Independent. Oni upozoravaju da su velike banke u Italiji – uključujući vlasnike Zagrebačke i Privredne banke, Unicredit te Intesa, ali i Monte Paschi, Banco Popolare i UBI, koje imaju najviše od ukupno 400 milijardi eura nenaplativih kredita – pred neizbježnim bankrotom, ako se ne usvoje promjene, koje vladi garantiraju veću stabilnost.

Forbes je davno, još u kolovozu, prognozirao da bi rezultat talijanskog referenduma mogao biti – smrt eura i puno dalekosežnije posljedice od Brexita. Baš poput britanskog Davida Camerona, i Matteo Renzi je stavio svoju premijersku karijeru na kocku zajedno s ovim referendumom – no, ukoliko izgubi, predvidio je Forbes, stranke koje se zalažu za istupanje iz EU mogle bi dobiti ozbiljan podstrek i doći na vlast. Za razliku od britanskog slučaja, vladajuća stranka ostati na vlasti.

“Ne” bi moglo izazvati šok na financijskim tržištima, piše i Deutsche Welle, jer zbog ovog ishoda strahuje i Europska središnja banka (ESB).

“Ovisno o stupnju šoka trebamo odvagati moramo li nešto učiniti ili ne”, rekao je zamjenik predsjednika ESB-a Vitor Constancio. Već četiri dana nakon referenduma ESB bi sa sastanka vijeća banke mogla poslati signal kako bi umirila tržišta. Dalje ublažavanje monetarne politike bi naravno ionako već glasne kritike iz Njemačke još pojačalo.

K tomu dolazi i neriješena kriza talijanskih banaka koje pate pod brdom kredita bez pokrića. Banka Monte dei Paschi di Sienna pokušava do kraja godine povećati svježi kapital u visini do pet milijardi eura – što je mnogo više od njene tržišne vrijednosti. To će nakon referenduma biti prvi test raspoloženja na tržištu, vjeruje londonska tvrtka Lombard Street Research (LSR). Ova tvrtka upućuje na to da će u narednoj godini nedostajati oko 70 milijardi eura u obveznicama talijanskih banaka, piše DW.

“No najveći rizik nije referendum, nego ekonomska stagnacija”, navode analitičari Lombard Street Researcha. Jer to ne koči samo Italiju, nego cijelu eurozonu. “Problem je to da euro ne može funkcionirati sa sadašnjim članovima i osim toga da je ekstremno nesocijalan”, kaže ekonomist LSR-a Charles Dumas. Nijemci bi zapravo trebali potpuno drugačiju monetarnu politiku nego Talijani, kaže Dumas. “To populistima osigurava solidnu bazu. Oni nakon talijanskog referenduma imaju još brojne mogućnosti da uzdrmaju establišment EU.”

Share This Article