Srbi u Vrbovskom uznemireni zbog grafita: Vratit će se Hasanbegović s tisuću momaka

Na ulazu na pravoslavno groblje u Vrbovskom stajao je grafit “Vratit će se Hasanbegović s 1000 momaka”, a Jovica Radmanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, u otvorenom je pismu od gradonačelnika Dražena Mufića zatražio da “poduzme radnje koje se od njega očekuju”. Grafit je u međuvremenu uklonjen, a pismo gradonačelniku Vrbovskog prenosimo u cijelosti:

“Vrbovsko je multikulturalno mjesto koje treba iskoristi svoje potencijale, kako kroz turizam tako i kroz razne druge sadržaje koji će omogućiti egzistenciju mladih ljudi nevezano o etničkoj pripadnosti. Ulaganje u mlade jedini je način ekonomskog, socijalnog i međuetničkog razvoja, a ulaganje u najmlađe je sama osnova razvoja svake zajednice. U sredinama kao što je Vrbovsko treba uzeti u obzir i očuvanje demografske strukture stanovništva koje je zajamčeno i Ustavnim zakonom.

Nedavno smo putem medija obaviješteni o ponovnom devastiranju dvojezičnih ploča u Vrbovskom. Osuđujemo ovakav čin netrpeljivosti i nekulture prema različitim i drugačijim. Ovim putem želimo izraziti svoju zabrinutost zbog pokušaja narušavanja dosadašnjih tolerantnih odnosa u kojima je Primorsko goranska županija, uz Istarsku, oduvijek prednjačila u odnosu na ostatak države. Pripadnici srpske zajednice, stanovnici Grada Vrbovskog, upoznali su nas s uvredljivim sadržajem s kojim ih se tretira kao građane drugog reda.

Zahtijevamo od Vas, jedinice lokalne samouprave, uklanjanje eufemističnog grafitnog natpisa “VRATIT ĆE SE HASANBEGOVIĆ S 1000 MOMAKA” koji se već neko vrijeme nalazi na zidu ispred srpskog pravoslavnog groblja u Vrbovskom. Nažalost, u navedenom grafitu se ne poziva na Hasanbegovića kao čovjeka koji ima učešće u Saboru, već na eufemistično izražavanje mržnje.

Nadamo se da ste i Vi svjesni situacije u kojoj se nalazimo te da ćete uskoro poduzeti sve radnje koje se od vas očekuju.”,stoji u pismu gradonačelniku Vrbovskog kojeg potpisuje Jovica Radmanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije.

Facebook Komentari