Opasna hrana: Još malo salmonele, ali i otrovnog kikirikija te dimljeni filet pastrve s listerijom

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je večeras o povlačenju i opozivu proizvoda kikiriki u ljusci – rinfuza, LOT L291, najbolje upotrijebiti do 17. listopada 2017. kod kojeg je utvrđena povećana količina mikotoksina, priopćeno je iz Hrvatske agencije za hranu (HAH). Zemlja podrijetla proizvoda je Kina i Egipat.

Uzorkovanje je provedeno 19. listopada 2016. godine u distributivnom centru Jastrebarsko, subjekta u poslovanju s hranom Kaufland Hrvatska Zagreb koji je proizvod stavio na tržište u svojim maloprodajnim objektima. Uvoznik i distributer kikirikija u ljusci u rinfuzi iz Kine i Egipta je Marjan voće d.o.o. Zagreb.

Iz prodaje se povlači i “Dimljeni filet pastrve/Forellenfilet Wechsler 500g”, zemlje podrijetla Njemačke zbog sumnje da proizvod sadrži bakteriju Listeriju monocytogenes.

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je obavijest putem EU RASFF-a da je tijekom službene kontrole na tržištu Njemačke u proizvodu dimljeni filet pastrve Forellenfilet Wechsler 500g postavljena sumnja da isti sadrži Listeriju monocytogenes. Prema dostavljenoj distribucijskoj listi trgovačkog lanca METRO Cash & Carry Deutschland GmbH, Düsseldorf, proizvod je kupljen od strane tvrtke Ferenčak d.o.o., Sesvete, dodaje se u priopćenju.

Nešto ranije objavljeno je da za konzumaciju nisu smrznuta pileća prsa iz Metroa zbog prisutnosti Salmonelle ser. Infantis.

Riječ je o smrznutim pilećim fileima prsiju klasa A, neto težina :10 kg, proizvođača RzZD Res-Drop sp.z.o.o. Konopnickej 18, 35-211 Rzaszow, Poljska, PL 18633901 WE.

Facebook Komentari