12.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Sporni film '15 minuta - masakr u Dvoru' prikazali u Kanadi, Gregurić...

Sporni film ’15 minuta – masakr u Dvoru’ prikazali u Kanadi, Gregurić hitno pisala Stieru!

Zorica Gregurić u ime Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata uputila je otvoreno pismo ministru vanjskih i europskih poslova Davoru Ivi Stieru zbog prikazivanja filma ’15 minuta – masakr u Dvoru’ u Kanadi.

‘Poštovani gospodine Stier,

Dana 24. 11. 2016. g. u udarnom terminu na kanadskoj televiziji prikazan je dokumentarni film „15 minuta – masakr u Dvoru“ gdje su hrvatski vojnici prikazani kao počinitelji monstruoznog zločina pokolja nad mentalnim bolesnicima u Dvoru, u vrijeme kada se hrvatska vojska tamo nije ni nalazila. Kao svjedoci su u dokumentarnom filmu nastupili velikosrpski lažljivac Savo Štrbac i ratni zločinac Mile Novaković pričajući svoju dobro nam poznatu „istinu“. To je samo nastavak promocije dokumentarnog filma koji je već prikazivan u našem okruženju, na sarajevskom filmskom festivalu, na srpskoj televiziji i drugdje. Sve to ne bi bilo ništa novo u svijetu propagandističkog rata, da taj isti film nije sufinancirala s 250.000,00 kuna i promovirala hrvatska javna ustanova – HAVC, pod ravnanjem Hrvoja Hribara.

Nigdje u svijetu osim kod nas ne bi se moglo dogoditi financiranje lažnog optuživanja vlastite pobjedničke oslobodilačke i herojske vojske državnim novcem, a pogotovo da nema za takav čin veleizdaje i narušavanja ugleda Republike Hrvatske za sada nikakovih sankcija! Svaki film je moćno sredstvo širenja istine ili laži, poglavito dokumentarni, i svaka civilizirana demokratska zemlja tog je svjesna. Zašto je izostala Vaša reakcija prema kanadskoj televiziji i prema kanadskoj javnosti? Zašto dopuštate da se taj pamflet bez primjerenog odgovora prikazuje? Što je učinilo naše Veleposlanstvo da zaustavi ili objasni naš stav o tom kvazi-uradku protuhrvatske propagande?

Upozoravamo Vas da je Hrvoje Hribar sufinancirao sa 760.000,00 kuna, novca hrvatskih poreznih obveznika, i drugi duboko uvredljiv film – animirani film „Criss the Swiss“ koji suprotno saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu i Ustavu RH, u tradiciji „beogradske škole istine“ prikazuje hrvatske vojnike kao strane plaćenike – „pse rata“, a započinje ga riječima „U vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj…“, te tvrdi kako se naša vojska sastojala od „desničarskih dragovoljaca financiranih od krijumčarenja droge i oružja, te od Opus Dei-a“! I taj pamflet će se pojaviti na stranim festivalima, stranim televizijama i ponovno po tko zna koji put prikazati sasvim iskrivljenu, lažnu i uvredljivu sliku Domovinskog rata i stradanja hrvatskog naroda!

Od Vas očekujemo hitnu reakciju putem naših Veleposlanstava, za sada u Kanadi, a znajući za upornost neprijatelja naše samostalnosti i u zemlji i izvan nje, uskoro i u drugim zemljama. Ovo je izravno podrivanje hrvatske države, hrvatske vojske i ozbiljna ugroza i kompromitacija obrambenog Domovinskog rata i hrvatskih interesa. Vrijeme je da hrvatska diplomacija preuzme aktivniju ulogu u obrani istine o Domovinskom ratu i stane na kraj onima koji ju bez ikakve odgovornosti vrijeđaju!’, stoji u otvorenom pismu.

Najnovije

Još iz rubrike