Ponovno najbrža dinamika rasta maloprodajnoga prometa od 2007., ali razina je niža od pretkrizne

Prema danas objavljenim prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, realan promet u trgovini na malo u listopadu ove godine bio je, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veći za 5,3% u odnosu na listopad 2015.

Spomenuti rast nastavak je kontinuiranoga uzlaznog trenda koji se bilježi od rujna 2014. godine, a dinamika listopadskog rasta najbrža je još od rujna 2007. godine (6,6%). Ovo je već drugi mjesec ove godine (prvi je bio rast u kolovozu od 5,1%, potpomognut rekordnom turističkom sezonom) da je zabilježena najbrža dinamika godišnjeg rasta od 2007. godine.

Spomenuti dvogodišnji uzlazni maloprodajnog prometa djelomično je rezultat poboljšanja pouzdanja potrošača koje se bilježi (na godišnjoj razini) od listopada 2014. pa sve do lipnja ove godine, kada se bilježi prvo pogoršanje. U srpnju i kolovozu nastavlja se negativan trend tog pokazatelja, a u rujnu i listopadu se ponovno bilježi poboljšanje. Na pozitivan trend maloprodajnog prometa i potrošačkog optimizma u promatranom razdoblju, određeni utjecaj imala je povoljnija promjena oporezivanja plaća, koja je uslijedila početkom 2015. godine.

Maloprodajni promet u prvih deset mjeseci ove godine realno je bio, prema kalendarski prilagođenim podatcima, 3,9% veći u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, ali i 11,5% manji u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Prema našim očekivanjima, ovogodišnja dinamika rasta realnog prometa u trgovini na malo bit će blizu 4%, odnosno osjetno brže u odnosu na prošlogodišnji rast od 2,4%. Uz očekivanu stopu rasta od 4% godišnje, razina realnog prometa tek bi 2019. godine približila onoj iz 2008. godine, no porezna reforma, planirana za slijedeću godinu, povoljno će utjecati na raspoloživi dohodak stanovništva, što će imati pozitivan doprinos rastu maloprodajnog prometa.

U rujnu ove godine maloprodajni je promet EU (odjeljak G47) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 2,2% (u Hrvatskoj 2%) veći u odnosu na rujan 2015. godine.

U prvih devet mjeseci ove godine maloprodajni je promet EU u prosjeku bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 2,7% (u Hrvatskoj 1,8%) veći u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, odnosno 4,5% veći (u Hrvatskoj manji za 7,3%) u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića:

„U listopadu je zabilježen nastavak brže dinamike rasta maloprodajnoga prometa, pa je kumulativno u prvih deset mjeseci taj promet veći za 3,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Do kraja godine nastavit će se, prema našim procjenama, sličan trend rasta, što će rezultirati rastom na godišnjoj razini od oko 4%. No, takva razina ostvarenog prometa bit će i dalje znatno niža u odnosu na pretkrizno razdoblje.“

Facebook Komentari