Ministar Tolušić: Projekt “Otvoreni proračun” primjer je kakav treba slijediti i sama država

Zoran Low izvršni direktor udruge Lipa
Ad

Nedugo nakon što je Hrvatska zajednica županija i službeno predstavila aplikacije „Otvoreni proračun“, što ju je pokrenula s tvrtkom Coin, projekt je izvrsno prihvaćen u javnosti.

U HZŽ ističu kako je osnovni motiv pokretanja ovakvog projekta bio dostupnost detalja Proračuna svake jedinice lokalne/regionalne samouprave javnosti. Budući je Proračun jedan od najvažnijih akata, sasvim je razumljivo i odobravanje javnosti kada je u pitanju još veća transparentnost.

Važnost ovog projekta također je prepoznao i izvršni direktor Udruge poreznih obveznika „Lipa“ Zoran Löw koji je gostujući u emisiji „U mreži prvog“ istaknuo da je „alat” jako dobro napravljen, korisnički prihvatljiv, jednostavan, jako može pomoći u transparentnosti.

Ne samo da možete vidjeti strukturu nego i dinamiku trošenja, uočiti trendove. Ovo je korak prema naprijed koji se neće moći zaustaviti. Bilo bi jako dobro to vidjeti na nivou svih lokalnih jedinica i na nivou države“. Transparentnost Proračuna također je pohvalio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekavši kako „ovo pokazuje da su županije transparentne, da se ne boje pokazati kako troše svoje novac“ te dodao da je ovo primjer ponašanja kakav treba slijediti i sama država.

Predstavljanju projekta „Otvoreni proračun“ koji je pokrenut s ciljem da županije građanima na jednostavan i čitljiv način predoče podatke o proračunima svih jedinica nazočili su i predstavnici institucija i organizacija kojima je transparentnost podataka u fokusu djelovanja. U tom smislu, ovaj projekt podržali su predstavnici Ministarstva financija, Instituta za javne financije, Ureda povjerenika za informiranje i „Transparency International Hrvatska“. Ovdje je riječ o početnoj fazi projekta u koji će se s vremenom uključiti sve hrvatske županije.

Dražen Prša/M.Smolčić

Facebook Komentari