HNS: Zašto predsjednica Republike omalovažava darivanje krvi – ne dijeli odličja, tek priznanja

Kao osobe koji često organiziraju i sudjeluju u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, mnogi mladi HNS-a ostali su neugodno iznenađeni činjenicom da je ova hvalevrijedna, plemenita i nesebična akcija u Hrvatskoj, nažalost, završila obezvrijeđena, a njeni aktivisti, brojni hrvatski građani, poniženi ponašanjem predsjednice Republike i njenog Ureda, kažu Mladi HNS-a.

Darivanje krvi plemenit je i nesebičan postupak kojim darivatelj spašava nečiji život. Najmanje što se darivatelju može dati zauzvrat jest zahvala i uvažavanje. Zbog toga je za dobrovoljne darivatelje koji su krv dali više od 75 puta (žene) te više od 100 puta (muškarci) osmišljen već tradicionalan vid zahvale od strane predsjednika/ce Republike u obliku državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski – što je, smatramo, najskromniji, ali dostojan način zahvale.

Međutim, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bez ikakvog je objašnjenja odlučila promijeniti praksu, pa za 2016. godinu darivateljima krvi sa spomenutim uvjetima odličje nije uručeno. Dodijeljeno im je tek „obično“ priznanje, čime su ti ljudi obezvrijeđeni i poniženi.

Stoga pitamo – smatra li predsjednica Republike da darovati krv čak 120 puta u životu nije dovoljno važan čin da bi ga se trebalo uvažiti i nagraditi odličjem ili jednostavno ne cijeni akcije dobrovoljnog darivanja krvi?

Nitko ne daruje krv zbog odlikovanja, nego zbog svjesnosti da svojim postupkom može pomoći drugom čovjeku – upravo zato smatramo da dobrovoljni darivatelji zaslužuju dostojanstvenu svečanost, dodjelu odlikovanja i, samim time, uvažavanje kakvo zaslužuju, kažu u priopćenju iz HNS-a.

Facebook Komentari