Rusija i Ukrajina na rubu aktivnog rata, napetosti zbog ukrajinske vježbe u blizini Krima rastu

Ukrajina počela raketnu vježbu u blizini Krima, što je izazvalo bijes u Moskvi, piše DW.

“Ukrajina će provoditi svaki planirani test, unatoč prijetnjama koje dolaze iz Ruske Federacije”, rekao je danas ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

“To je naša odgovornost za izgradnju protuzračne obrane za Kijev i cijelu Ukrajinu i nitko ne može nas zaustaviti, mi ćemo djelovati u interesu sigurnosti ukrajinskog naroda, ukrajinske države”, rekao je predsjednik danas u Kijevu.

Ratni brodovi crnomorske flote zauzeli su pozicije pored krimske zapadne obale tijekom trajanja planiranog ukrajinskog pokusnog ispaljivanja projektila 1. i 2. prosinca, rekao je vojni izvor u Krimu za agenciju RIA.

Kremlj je izrazio zabrinutost zbog manevara, rekavši da postavlja “opasni” presedan. No, vojni dužnosnici Ukrajine odbacili su zabrinutost Moskve, uz napomenu da je vježba je u skladu s međunarodnim pravom.

Ukrajinska je vojska u četvrtak započela dvodnevnu raketnu vježbu blizu Krima, što je u Moskvi izazvalo kritke, nazvali su taj potez “opasan presedan”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za “Vedomosti” da će ruske snage oboriti rakete ako bude ugrožen teritorij zemlje.

“U Kremlju, ne bismo htjeli vidjeti bilo kakve akcije od ukrajinske strane kojima bi se prekršilo međunarodno pravo i koje bi mogle stvoriti opasne uvjete za međunarodne letove iznad teritorija Rusije ili susjednih regija”, rekao je Peskov.

Njegova izjava dolazi u trenutku kada Ukrajinski mediji prenose izjavu ruskog Ministarstva obrane, da će uništiti rakete i lansere ako bude povrijeđen ruski zračni prostor.

Međutim, ukrajinski vojni glasnogovornik Volodimir Križanovskij izjavio je za portal 112.ua da projektili ne bi trebali sletjeti bliže od 19 milja (30 kilometara) od Krima, dodajući da vježba ne krši međunarodno pravo.

“Lansiranja su počela. Sve ide prema planu. Nije bilo odgovora iz Rusije, no ukrajinska vojska je spremna na sve”, rekao je Križanovskij.

Šef Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine Oleksandr Turčinov rekao je da će se pokušaji zastrašivanja Kijeva će pokazati beskorisnim.

“Prijetnje uporabom oružja protiv Ukrajine su napori da se hibridni rat koji je Rusija vodila protiv nas za posljednje tri godine pretvori u aktivni rat”, rekao je Turčinov.

Ukrajina je ispalila 16 projektila i završila vježbu za danas. Sutra se nastavlja.

Rusija je ukrajinski Krim pripojila 2014. godine.

protuzracna obrana

Facebook Komentari