12.3 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Puhovski smatra da bi jedino Hasanbegović mogao ugroziti Bandića na izborima, evo...

Puhovski smatra da bi jedino Hasanbegović mogao ugroziti Bandića na izborima, evo uz koji uvjet

Gost Novog dana bio je politički analitičar Žarko Puhovski.

Davor Bernardić novi je predsjednik SDP-a. Postoji li nešto što bi ocrtalo njegov program? Bliže se lokalni izbori, kakve su šanse SDP-a?

“Ono što je dobro jest da konačno imaju predsjednika koji nije Zoran Milanović koji je ponašanjem pokazao prijezir spram stranke i demokracije. Dobro je i da je Bernardić mlad čovjek neopterećen aferama. I tu dobre vijesti prestaju. Najgore je što dobivamo Plenković juniora, a oporbena stranka ne može tako funkcionirati. Najveći problem je što u kampanji nisu odgovorili na temeljno pitanje, hoće li doista stranka ići lijevo. Ako hoće, nikada neće imati većinu nego će morati kombinirati s drugim strankama. Ili će ići po modelu Račana i Milanovića kao neka vrsta pučke koalicije. To je nešto o čemu se Bernardić nije izjasnio i nije jasno ima li kapaciteta oko toga se izjasniti. Na lokalnim izborima mora mobilizirati lokalne organizacije. Riječka, najjača gotovo je podijeljena 50-50 i mogućnost je da SDP ne osvoji nijedan veliki grad. U Splitu ne mogu pobijediti, u Osijeku nije jasno kako, ostaje im Rijeka. Ako izgube velike gradove, a nemaju kao HDZ u rezervi županije, onda bi to moglo imati jako teške posljedice jer imate još dvije godine do parlamentarnih izbora i tada SDP-u ostaje samo to da se nada da će HDZ s Mostom učiniti seriju teških grešaka ili da će se jako pokvariti ekonomska slika. Oni mogu živjeti samo od tuđih grešaka, jer alternativu nemaju.”

Je li točna konstatacija da je pobjednik izbora u SDP-u zapravo Andrej Plenković?

“Jest, ukoliko je on pobjednik izbora u HDZ-u. Vidjeli smo proteklih dana da ima sličan problem SDP-u, pitanje je može li računati na sve lokalne organizacije. Postoji nezanemariv broj lokalnih organizacija koje su još bliske Karamarku, koje bi mogle i sabotirati izbore. To je još uvijek pitanje. Treba vjerovati da će Plenković uspjeti uzeti stranku u svoje ruke, a kada parlamentarna stranka dobije lokalne izbore to je velika stvar, ali rijetka. Imaju sreću da su izbori brzo nakon parlamentarnih, da se ekonomska situacija popravlja i nema osobitih razloga za nezadovoljstvo.

Kako komentirate najavu kandidature Brune Esih u Zagrebu, je li to problem za Plenkovića?

“Gospođa Esih igra toplo-hladno. Malo krene, malo stane, ne ponaša se još uvijek politički. Po mom mišljenju Milana Bandića može ugroziti jedino Zlatko Hasanbegović uz jasnu podršku HDZ-a, a to se sad čini nemogućim. Nitko od drugih kandidatkinja i kandidata nema neku šansu. Ne vidim tko bi drugi imao šansu protiv Bandića.”

Ima li SDP kandidata za Zagreb?

“Najveći problem s novim predsjednikom SDP-a Bernardićem, koji se ponaša kao Plenković, je što se još uvijek nije izjasnio hoće li biti kandidat za Zagreb. On kao predsjednik stranke ne može biti kandidat nijednog grada, a kamoli Zagreba.”

Rekao je u stranačkoj kampanji da će biti gradonačelnik pa nakon toga premijer?

“To ne može biti. To znači da bi varao na izborima. Njegove šanse bi opale. Nema pojma kakav animozitet spram Zagreba postoji u Hrvatskoj. Kao što je prošlo da Picula želi biti predsjednik stranke iz Bruxellesa, jednako tako bi prošlo da netko želi biti predsjednik iz Zagreba.”

Ima li SDP ozbiljnog kandidata?

“Ja ne vidim nikoga. Kandidat bi trebao biti netko tko je nov, netko mlađi, nepotrošen i netko za koga bi se ljudi u stranci mogli doista od srca angažirati.

Kako tu stoji HDZ? Kao kandidati se spominju Andrija Mikulić i Drago Prgomet.

“Nemaju naročitu šansu, Mikulić nikakvu. Prgomet ima, uz uvjet da se Bandić ne kandidira. Onda bi se sve novo otvaralo. Ponavljam, ne vidim tko od njih bi se mogao suprotstaviti Bandiću. Bandić ima rezultate, samo je pitanje kolika je cijena njegovih uspjeha. Za to se treba puno pripremati. Ni Sandra Švaljek se sada ne čini uvjerljivom.”

Postoji li mogućnost da SDP podrži HNS-ovu Anku Mrak Taritaš?

“To bi bilo razumno uz dvije pretpostavke – da SDP proguta knedlu da je mlađi partner mlađem partneru i da SDP ne ide na ljevicu jer je onda i protiv liberala. Lijevo-liberalna koalicija ima smisla kada se radi na tome da se suzbije nalet desnice i konzervatizma. S takvom suradnjom nastavila bi se Milanovićeva politika curenja prema centru.”

Kako bi izgledao sudar, debata Bernardića i Plenkovića?

“To bi izgledalo dosadno. Nema više Karamarka i Milanovića, morat ćemo čekati nešto zanimljivo. Za zabavu imamo Pernara, ali to je druga priča. Razlike između njih nisu jasne, SDP nije u stanju formulirati jasnu alternativu.”

Je li Most spreman funkcionirati s SDP-om nakon odlaska Zorana Milanovića?

“HDZ je u komfornoj poziciji da ne mora nužno ovisiti o Mostu i to je oslabilo Most, koji je u poziciji da nije siguran može li skupiti 15 potpisa za vlastite inicijative. I moraju ići na ono protiv čega su bili, “kupovati”, zasad samo figurativno, ljude s drugih strana. Pitanje je može li SDP razgovarati s njima. Ako pristane, gubi individualnu poziciju jer nije jasno zašto bi netko glasao za SDP koji može s Mostom. Razvija se najgora psihologija birača – svi su oni jednaki, a nema drugih novih stranka. Most se naprosto nije uspio pojaviti kao doista nova, drugačija stranka.”

Koliko je Mostu štetila afera “Kum”?

“Po mom sudu ne jako. Imat ćemo vrstu cinizma “svi su oni lopovi, bolje da glasamo za naše lopove, nego za njihove”. To znači malu izlaznost, “biramo svjetonazorski bliske lopove”. To dovodi do toga da čitav sustav gubi legitimaciju vlasti. Sad već imamo nakon nekoliko mjeseci situaciju da se dovodi u sumnju legitimacija vlasti. Pada ugled i rejting predsjednice, svih institucija osim predsjednika Vlade jer je za sada svoju diplomatsku praksu proveo u političku jer čim manje tvrdi. Kad će morati tvrditi, dati više za vojsku nego za obrazovanje, kad će se morati opredijeliti za nešto počet će gubiti šarm.”

I Ivan Pernar je rekao da će se možda kandidirati za gradonačelnika Zagreba?

“Pernarova će populacija rasti i tome nema spora. On je oporba, a SDP mu je kao prateći zbor. On može dobiti dvoznamenkasti postotak glasova, ali ne dovoljno. Pitanje je kome uzima, a u ovom trenutku uzima SDP-u. HDZ-u eventualno mogu uzeti neki desni kandidati, a to sve radi za Bandića. On je rekao taktički i logično: ‘što više kandidata, samo se podijelite, ja ostajem ispred’.”

Koja je budućnost HSS-a i Kreše Beljaka?

“Postoji ili budućnost Beljaka ili HSS-a, jedno s drugim ne ide. Beljak je po svemu sudeći liberal, ali HSS to nije. To je nesporazum, lažno predstavljanje. Doći će tu do sraza, Beljak će vjerojatno izgubiti. No u međuvremenu će se izgubiti znatno energije, koje je malo ostalo u članstvu. Ja ne vidim naročite šanse u budućnosti te stranke.”

Ivo Josipović najavio je mogućnost povratka u SDP i visoku politiku?

“Bernardić je u jednom trenutku euforije rekao da SDP je otvoren za sve. Takva stranka ne postoji, nije valjda mislio Stevu Culeja primiti ako se javi. Mislio je valjda na bivše članove stranke, ali treba paziti s izjavama. Josipoviću bi jedino imalo smisla da razmisli ponovno se kandidirati za predsjednika. Šanse bi mogle biti dobre protiv predsjednice, jer je gospođa Grabar Kitarović izgubila svoj smisao otkad nema Milanovića i Karamarka. Sad može jedino biti drugi glas uz premijera Plenkovića, a to je premalo za popularnost. Ne može povući poteze protiv njega jer su iste orjentacije i bit će u poziciji teško skupiti popularnost, a pitanje je hoće li ju HDZ svim srcem podržati.”

Je li ovo definitivni odlazak Zorana Milanovića iz hrvatske politike?

“U ovom trenutku trebamo reći: “nadajmo se da je kraj”. On bi se mogao pojaviti u situaciji stvarno teške društvene krize, a to nitko ne želi da se dogodi. Ali nemojmo zaboraviti drugu stranu, onda bi opet imao šansu i Karamarko. Dakle, nadajmo se da takve krize neće biti.”

Najnovije

Još iz rubrike