-0.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ime mu govori, ali rijetko je ovako hladan 30. studeni, evo što...

Ime mu govori, ali rijetko je ovako hladan 30. studeni, evo što možete očekivati u narednim danima

HRT-ov prognostičar Zoran Vakula najavljuje kakvo nas vrijeme očekuje.

“Studenom od tuda je ime, jer studeno on navišća vrime…”

A. M. Reljković

I premda se za cijeli studeni to ne može reći, posebice ne za njegovu drugu polovinu, sve do ovoga tjedna, posljednji dani studenoga opravdavaju ove stihove poznatog hrvatskog prosvjetitelja, koji je svojim djelima pokušavao, između ostaloga, biti istodobno i zabavan i koristan svakom čitatelju. I u toj težnji, kao i u isticanju povezanosti ljudi s prirodom, njegova je veza i s meteorologijom, posebice s ovim Meteo kutkom HRT-a.

Kao što je bilo i najavljivano, ovaj je tjedan diljem Hrvatske znatno drukčiji od prošloga, pa i većeg dijela druge polovine studenoga, kada je bilo toplo kao rijetko kada u to doba godine. No, kao da ekstremima nema kraja. Nakon te iznadprosječne topline, i još prije postignutih mjestimičnih novih rekorda u količini oborine, ovih dana nove iznimnosti.

Hladnoća kakva nije bila još od siječnja

Već je jučerašnja najviša temperatura zraka dosegla vrijednosti na kojima ove godine nije bila mjesecima – gotovo posvuda u Hrvatskoj niža je posljednji put bila tek u siječnju, a sličnu ocjenu zaslužuje i najniža temperatura zraka prošle noći i jutra.

I dok će neki vjerojatno komentirati: “Pa što je tu čudno? Kraj je studenoga. Normalno je sve hladnije.” i sl., zaboravljajući pritom kako je prosječno hladnije nego sada još i u veljači, pa i početkom ožujka, možda je zanimljivo spomenuti kako je danas najniža temperatura zraka, koja je u kopnenoj Hrvatskoj bila većinom od -9 do -4 °C, u Bednji čak i -10 °C, na Zavižanu -12 °C, u unutrašnjosti Dalmacije -4 do 0 °C, a na Jadranu uglavnom od 1 do 5 °C, u Poreču i Pločama čak i -2 °C, među najnižima ove godine.

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Gospiću niža od današnjih -9 °C ove je godine bila samo 8 siječanjskih dana, u zagrebačkome Maksimiru od jutrošnjih -7 °C samo 6 dana, na splitskome Marjanu i u Dubrovniku 5 dana, a u primjerice Pazinu, od jutrošnjih -7 °C niža je temperatura ove godine bila samo 4 siječanjska dana.

Rijetko hladan 30. 11. 2016.

Nije neka utjeha onima kojima ne odgovara današnja hladnoća, ali možda je zanimljiva i spoznaja kako je na dan 30. studenoga, u povijesti mjerenja koja seže većinom od sredine prošloga stoljeća, u Rijeci, primjerice, samo 4 dana temperatura zraka bila niža nego ove godine, u Maksimiru samo 2 dana, a na Marjanu je današnja najniža temperatura zraka rekordno niska na dan 30. studenoga.

Na 5 cm iznad tla još hladnije

A još ako se zna da je na 5 cm iznad tla temperatura zraka bila još i niža, u središnjoj Hrvatskoj i oko -12 °C, a minusi su izmjereni i na Jadranu, primjerice u Splitu i Šibeniku -1 °C, Rabu -2 °C, Zadru -3 °C, Poreču -4 °C, Pločama -5 °C, a u Rijeci čak -6 °C, meteoroloških zanimljivosti ima napretek.

A još više će ih biti u emisijama Vrijeme na HTV1, te na HTV2 u poslijepodnevnom Regionalnom dnevniku, te večernjoj emisiji Vrijeme na Drugom, koje će danas pripremati Tanja Renko, dipl. ing., voditeljica Odjela za upozorenja na opasne vremenske pojave DHMZ-a, a mnogima bi mogla biti zanimljiva i agrometeorološka prognoza i savjeti u Regionalom dnevniku, koje priprema Marko Vučetić, dipl. ing. voditelj Odjela za agrometeorološke informacije DHMZ-a.

Prognoza

A prognoza? Današnja, iz emisije Dobro jutro Hrvatska, koju možete vidjeti na HRTi platformi, potvrđuje jučerašnju o sve manje hladnim danima, ponegdje se čak može reći i toplijima, iako i uz manje vedrine nego jučer i danas, a podrobnije, i o aktualnom i o budućem vremenu po mjestima i područjima, može se naći i na nadograđenoj aplikaciji za pametne mobilne telefone – HRT Meteo, u kojoj se sljedećih dana nemojte iznenaditi još nekim sitnim promjenama.

Najnovije

Još iz rubrike