9.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Goran Marić o imenovanjima u državnim tvrtkama, popisu strateških društava te strategiji

Goran Marić o imenovanjima u državnim tvrtkama, popisu strateških društava te strategiji

U emisiji “A sada Vlada” gostovao je ministar državne imovine Goran Marić. Koji će biti kriteriji za izbor čelnika tvrtki u državnom vlasništvu? Koji su stvarni potencijali državne imovine? Kada će se prodavati tvrtke u kojima država ima male udjele? To su bila neka od najvažnijih pitanja za ministra Marića, s kojim je razgovarala urednica emisije Mirjana Grahovac.

U 22 poduzeća treba donijeti odluku o imenovanju Uprave i članova NO, nećemo ići na imenovanja svih, već samo najnužniji broj, rekao je u emisiji ministar Goran Marić. Imenovat će se svi članovi Nadzornog odbora i uprava na temelju javnih natječaja, na temelju kriterija koje uredbe propisuju. Mi nismo mijenjali kriterije uopće. Time će se dobiti najkvalitetniji i najkompetentniji ljudi za upravljanje i nadziranje upravljanja tih društava.

Najavio je i kako će popis strateških društava doživjeti izmjene te da će Vlada sve odluke u vezi toga donijeti nakon sustavne analize. Vrlo brzo pristupit ćemo izradi strategije upravljanja državnom imovinom i izmjeni zakona. U najkraćem mogućem roku ćemo to donijeti, rekao je ministar državne imovine.

Dodao je i kako će se promijeniti odnos prema državnoj imovini te da će se preći s upravljanja na gospodarenje. Sve što će se događati u odnosu na državnu imovinu odlučivat će Vlada, a ministarstva će u međusobnoj komunikaciji pripremati odluke, kazao je.

Hrvatska ima vlasništvo u 468 tvrtki, u više od 100 tvrtki država ima udio manji od jedan posto. Nema nikakvog opravdanog razloga da se to zadržava, ne samo u tvrtkama gdje je vlasništvo ispod jedan posto, već i u onima ispod pet i deset posto. Te tvrtke s malim udjelima državnom vlasništva ići će u prodaju putem javnih natječaja odmah poslije Nove godine, najavio je Marić i dodao da država ima i velik broj poslovnih prostora, stanova, odnosno nekretnina u svojem vlasništvu, a oko 990 stanova u državnom vlasništvu prazno je i zapušteno.

Marić je komentirao i enormne otpremnine za smijenjene direktore javnih poduzeća. Najavio je da direktori više neće moći potpisivati ugovore bez znanja uprava i resornog ministra.

Najnovije

Još iz rubrike