-0.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Akademik Paar objasnio: Jokićeva kurikularna reforma snizila razinu obrazovanja u Hrvatskoj

Akademik Paar objasnio: Jokićeva kurikularna reforma snizila razinu obrazovanja u Hrvatskoj

Prije tjedan dana u Rektoratu zagrebačkog sveučilišta predstavljena je publikacija “Prilozi za raspravu o cjelovitoj kurikularnoj reformi”. Spiritus movens ove publikacije, kao i ranijih dokumenata koji se protive kurikulnoj reformi, u obliku kako je predložena – akademik Vladimir Paar gostovao je u emisiji Studio 4. U emisiju je pozvan i dr. Boris Jokić, ali je svoj dolazak otkazao.

“Sada su na stolu dvije kurikularne reforme: Jokićev CKR i kurikularna reforma koja se razvija u HAZU-u i nekim drugim institucijama koja se radi već desetak godina. Reforma koju zastupa HAZU zapravo je srednje europska – hrvatska reforma”, kazao je Paar. Dodao je kako naš kurikulum ne smije biti ispod razine srednjeeuropskim zemljama. “Dosta članova Povjerenstva za provedbu cjelovite kurikularne reforme ranije je dalo izdvojena mišljenja, jer se nisu slagali s pristupom. Kažu da su gledali preko interneta probne kurikule Australije, Sejšelskih otoka i Hong Konga”, izjavio je Paar.

Na pitanje spušta li druga reforma (CKR) razinu znanja Paar je odgovorio: “Svih 120 recenzija kurikularne reforme gospodina Jokića su izrazito kritične. Sažetak tih recenzija glasi – uvođenje CKR-a snizilo bi razinu obrazovanja u Hrvatskoj”, naglasio je Paar. Rekao je kako HAZU poziva na “argumentiranu stručnu raspravu, a ne na političke parole” te da mediji o reformi “ne izvještavaju objektivno”. Tome u prilog kazao je kako je u jednom dnevnom listu optužen za plagijatorstvo, jer na web Ministarstva šalje tuđe recenzije.

“Mi smo U HAZU-u razmišljali da šutimo o tome, pa nek se uvede CKR i kad nekoliko generacija djece bude upropašteno, kad se svi pobune – reforma će se početi razvijati u pravom smijeru. Ali radi se o našoj djeci, i dugoročnim posljedicama i morali smo reagirati”, poručio je Paar. Kurikularna reforma ide dalje, ekipa od 17 ljudi na čelu s Matkom Glunčićem i Dijanom Vican radi na tome. Smatra kako će ministar Pavo Barišić reformi pristupiti na znanstveni način.

Najnovije

Još iz rubrike