19.4 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Evo kako je naša mlada plivačica nakon pucnjave na sveučilištu u Ohiu...

Evo kako je naša mlada plivačica nakon pucnjave na sveučilištu u Ohiu u kojoj je devetero ranjeno

Najmanje devet osoba je ranjeno, među kojima jedna kritično, u pucnjavi koja se u ponedjeljak dogodila na sveučilištu Ohio State u američkom gradu Columbusu, dok je osumnjičeni napadač ubijen, potvrdili su policijski izvori, a prenijeli američki i svjetski mediji. U cijelom kaosu bila je i mlada šibenska plivačka nada, Lucija Jurković Periša.

Prema najnovijim podacima, napadač je identificiran kao 18-godišnji Abdul Razak Ali Artan, Somalijac koji u Americi ima status izbjeglice. On se prvo automobilom zaletio u skupinu pješaka, a zatim je na njih nasrnuo satarom. Sat i pol nakon incidenta policajci su ga usmrtili u jednoj garaži u sklopu kampusa, inače jednog od najvećih u SAD-u.

Njegovi motivi zasad nisu poznati, a u policiji navode da istražuju je li riječ o terorističkom činu.

Ali Artan je Somaliju napustio 2007. godine te je neko vrijeme s obitelji živio u Pakistanu, odakle je prije dvije godine doselio u Ameriku.

Čim su stigla prva izvješća o nemilom događaju, uprava sveučilišta svim studentima i zaposlenicima poslala je hitnu obavijest da se ili sakriju ili bježe, a ukoliko se nađu u blizini napadača, da ga pokušaju onesposobiti.

Lucija prilično potresena

Među gotovo 60.000 studenata u Ohiju je i Šibenčanka Lucija Jurković Periša, perspektivna mlada plivačica, koja je ondje na studij došla ove akademske godine.

Lucija je, srećom, dobro, ali poprilično potresena, a njezin trener iz Plivačkog kluba Šibenik Marijan Tepić za Šibenski portal je prepričao njezin doživljaj incidenta.

– Čuli smo se i jako je bila preplašena. Sve se dogodilo vrlo blizu mjesta gdje stanuje u kampusu, nekih 500-tinjak metara od njezinog stana. Upravo su se vratili s ručka i spremali za predavanje kad je počela pucnjava – priča Tepić.

Nakon što je počeo napad, nastavlja, Lucija se s nekoliko prijateljica zabarikadirala u jednu sobu.

– Zatvorile su se i naslagale stolice i ostali namještaj na vrata i čekale. Na američkim sveučilištima imaju sistem uzbunjivanja za ovakve slučajeve, pa su, kad je počeo napad, studenti su dobili poruke na svojim mobitelima da se sklone na sigurno i ne izlaze vani dok policija ne kaže da je sigurno – pojasnio je Tepić.

A nakon što je kriza završila, otišla je na trening.

– Što će, mora trenirati – zaključio je Tepić.

SAD: Pucnjava na sveučilištu u Ohiu, nekoliko ranjenih, jedan napadač ubijen

Najnovije

Još iz rubrike