9.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ratovi zvijezda u SDP-u gotovi, kreću čistke, Dragovanu ni Gospa ne može...

Ratovi zvijezda u SDP-u gotovi, kreću čistke, Dragovanu ni Gospa ne može pomoći

U specijalnoj emisiji na N1 povodom izbora Davora Bernardića za predsjednika SDP-a gostovala je kolegica i autorica knjige o Bernardićevom prethodniku, Zoranu Milanoviću, Marina Karlović-Sabolić.

Za Bernardićev pobjednički govor kazala je da je “politička klasika”; otkrio je smjer upravljanja SDP-om, ali “to su još uvijek fraze, pravi test će biti izborna konvencija”.

Na pitanja ima li on kapaciteta konsolidirati stranku, što svi u SDP-u očekuju.

“Ratovi zvijezda u SDP-u su završili i Bernardić je dobio sav legitimitet svijeta da to učini, a najviše ovisi o njemu samom i potezima koje će vući idućih tjedana i mjeseci. SDP je u dubokoj krizi, kurs je nastojao biti centristički, pa je išao u lijevo, pa se oštro vraćao u desno”, kazala je kolegica iz Slobodne Dalmacije.

Svi su najavljivali konsolidaciju i da neće biti osvetničkih poteza, no već se govori o kadrovskim potezima – dugogodišnji tajnik Igor Dragovan neće ostati na tom mjestu, a postavlja se i pitanje Milanke Opačić.

“Mislim da Igoru Dragovanu ni Gospa Međugorska ne može pomoći”, smatra Karlović-Sabolić.

“Puno ljudi u SDP-u smatra da je potrebno kadrovsko osvježenje. Ne bih se kladila ni na Milanku Opačić”, kazala je.

Upitana je zatim postoji li nekakva povijest između Dragovana i Bernardića.

“Ne bih rekla, ali na tom mjestu treba jači čovjek, nova energija, netko tko će pomiriti ljude na terenu. Dragovan je na tom mjestu 15 godina, dakle dugo, ali broj preferencijalnih glasova koje dobiva govori o stanju na terenu”, navodi ona.

Bernardiću se zamjera što je nepoznat široj javnosti, nije izašao iz gradskih okvira.

“On je još uvijek prazna knjiga i na njemu je da ih popuni – kako, to ćemo još vidjeti”, kazala je. Ona smatra i da je Rajko Ostojić mozak Bernardićevog uspjeha i pripast će mu ključna uloga u novom SDP-u; navjerojatnije će dobiti potpredsjedničko mjesto. Očekuje i SDP-u potrebno kadrovsko osvježenje.

Kada je upitana za kritike na račun Davora Bernardića, prema kojima je on učenik Milana Bandića, kaže: “Prati ga taj glas, ali i da je križanac Bandića i Milanovića. Ako je to točno, pitanje je hoće li prevladati dobre ili loše osobine. Ima priliku trasirati svoj put. Milanovića je isto pratio glas da je mali Sanader”.

Upitana je i čini li joj se da je Bernardić fajter ili fejker, odnosno je li doista tako bezizražajan kao što mu se prigovara.

“Što se tiče SDP-a, mislim da je ipak više fajter. I u HDZ i SDP su na čelo došli lideri koji su se suprotstavljali bivšim predsjednicima. Plenković je pred 2.000 HDZ-ovaca skresao u lice Karamarku da stranka ne smije biti njegov talac, a Bernardić je bio protiv izbacivanja Kolarić i protivio se brutalnoj eliminaciji Linića. On je jasno znao reći svoje mišljenje, pa mislim da je više fajter nježnog lica. Prošla su vremena kad je SDP gradio svoj rejting plašenja birača Karamarkom. Stranka se sama mora popravljati da bi konkurirala HDZ-u i ne može očekivati da će im vlast pasti u krilo poput zrele kruške, što se dogodilo 2011. i 2000.”, kazala je Karlović-Sabolić.

Što se tiče lokalnih izbora, ne vjeruje da će se Bernardić kandidirati za gradonačelnika Zagreba.

“Logično je da sačuva vlastita leđa. Kad je Milanović postao predsjednik, maknuo se s mjesta koordinatora četvrte izborne jedinice, gdje SDP stoji loše, i došao je na siguran teren, u Zagreb. Prilično je izvjesno da će kandidaturu prepustiti nekome drugom”, kaže ona. Smatra i da je na prošlim lokalnim izborima Milanović jako pogriješio kada je umjesto Bernardića, kojega je htjelo članstvo, kandidirao Rajka Ostojića.

“To je bila katastrofalna odluka i mislim da Milanović zbog toga žali”, navodi ona.

Upozorava također da je na lokalnim izborima za SDP daleko opasniji teren Split, a ne Zagreb, jer teško da će pronaći kandidata koji može konkurirati u utrci za gradonačelnika.

“SDP-u se ne piše dobro”, navodi ona.

Najnovije

Još iz rubrike