Margarita Maruškić Kulaš: Aquatika je najveća turistička atrakcija između Zagreba i Plitvica

Razgovarao: Dražen Prša

Karlovački slatkovodni akvarij Aquatika od kako je otvoren u središtu je pažnje hrvatske javnosti, jer se radi o jedinstvenoj atrakciji.

To je prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, a napravljen je po svjetskim standardima. Bio je to značajan izazov za arhitekte i građevinare, ali je posao odrađen vrhunski. Karlovac i Karlovačka županija očekuju puno od akvarija, on bi trebao biti temelj daljnjeg razvoja turizma na našem području.

Jasno puno toga ovisit će i o vodstvu akvarija. Ravnateljica Javne ustanove Aquatika Slatkovodni akvarij Karlovac je Margarita Maruškić Kulaš, koja je sa svojom ekipom spremna na sve izazove i svjesna što se od nje očekuje. Razgovarali smo s ravnateljicom na njenom radnom mjestu i saznali puno toga o njoj, akvariju i planovima razvoja Aquatike.

Najveći svjetski akvariji su morski i imaju najatraktivnije vrste iz oceana i mora. U tim najpoznatim svjetskim akvarijima najatraktivnije vrste su tropske ribice. U Hrvatskoj ima desetak akvarija sa slanom vodom i morskim vrstama.

Karlovački akvarij je poseban, jer je jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj i širem području. U tome je njegova atraktivnost i zbog toga očekujemo brojne posjetitelje.

Vizija je da se akvarij nametne kao najveća turistička atrakcija između Zagreba i Plitvica na putu prema moru i to kao jedna obiteljska atrakcija. Ovdje svatko može pronaći nešto za sebe. Istraživanja pokazuju da je svaki deseti stanovnik na svijetu posjetio akvarij, što pokazuje da su akvariji zaista velike atrakcije. To znači da će i naš akvarij biti atrakcija, a to potvrđuje i posjeta u ove prve dane rada.

margarita_maruskic_kulas-portr
„Imamo uvjete i prostore za razne sadržaje i to ćemo i koristiti. Kod nas su otvoreni Dani speleologije, održano je i predavanje o bioraznolikosti, a u Znanstvenoj čitaonici Aquatike postavljena je prva hrvatska speleološka biblioteka “Speleoteka”. Akvarij i speleologija imaju poveznicu. Do siječnja imamo napravljen plan raznih aktivnosti, a imat ćemo i događanja za Advent. Nekato to ostane mala tajna. Već razmišljamo i o aktivnostima za proljeće. Uključili smo se i u kongresni turizam, jer imamo uvjete za to. Karlovac ima dobre uvjete za razvoj kongresnog turizma, ne samo u Aquatici već i u Hotelu Korana Srakovčić i u Starom gradu Dubovcu. U našem akvariju zaista ima toliko atraktivnih riba da svatko izabere nešto što mu se sviđa. Netko voli gledati jata malih riba, a neko velike ribe, pa ga zanima jesetra. Ima posjetitelja koji vole tišinu i mir i slušaju zvuk vode u špilji. Svaki kutak akvarija je atraktivan i posjetitelji zaista sa zanimanjem razgledavaju cijeli akvarij. Mnogi s pažnjom obilaze akvarij i dive se njegovom izgledu, arhitektura akvarija je izuzetno atraktivna.” kazala nam je Margarita Maruškić.

Kako doznajemo posjetitelji su posebno oduševljeni zelenim krovovima, na što najbolje govori izjava posjetitelja, od kojih neki kažu da je objekt pun pogodak, i da je to je moderna arhitektura, te da svi karlovčani mogu biti ponosni na Aquatiku, ali i na njihov atraktivan trg, a na njemu ćemo organizirati niz zanimljivih sadržaja.

“Dobili smo izuzetno veliku medijsku pažnju u svim medijima, od nacionalnih do lokalnih i ljudi su saznali za naš akvarij. Od otvorenja do 9. studenog imali smo točno 12.358 posjetitelja. U tu brojku uključeno je i 4.500 posjetitelja s besplatnim ulaznicama u vikendu otvorenja. Do sada smo prodali 923 obiteljske ulaznice, što dokazuje da su obitelji naša glavna publika. Dolaze posjetitelji iz cijele Karlovačke županije, te iz Zagreba, Rijeke i drugih gradova, no za sada prednjače gosti iz Zagreba. Blizu smo Zagrebu i to je idealno za jedan lijepi izlet. Imamo kontakte s osnovnim i srednjim školama i s vrtićima. Dječji vrtić Karlovac častio je 200 svoje djece s posjetom akvariju, a očekujemo i prvu grupu iz Dječjeg vrtića Četiri rijeke. Što se tiče škola imali smo grupe učenika iz Krapine, Vinkovaca, Svete Nedelje i drugih mjesta. Stručni vodiči kroz akvarij su naši zaposlenici i vanjski suradnici”, kazala je ravnateljica Margarita Maruškić.

Što sve imate u planu napraviti u idućem razdoblju?

“Plan rada je zaista širok. Ono što moramo hitno napraviti je do kraja opremiti cijeli prostor do detalja. Bitno nam je da imamo i dobre kontakte s obrazovnim i znanstvenim sektorom. Očekujemo da nas škole uključe u kurikulum za iduću školsku godinu. Želimo suradnju sa znanstvenim sektorom, jer znanstvenici i studenti kod nas imaju uvjete za znanstveni rad. Planiramo razne manifestacije kojima bi obogatili turističku ponudu i tako pomogli razvoju turizma i ugostiteljstva u Karlovcu. Imamo suvenirnicu u kojoj nudimo suvenire, koji će posjetitelje vezati uz Karlovac. Pretežno su to lokalni proizvodi, a malo je industrijskih proizvoda. Domaća tiskara iz Karlovca tiska logo na suvenire. Naš zadatak je da pružimo priliku lokalnim proizvođačima, dodala je Margarita Maruškić.
.
Što bi još trebalo učiniti da akvarij bude zaokružena cjelina, upitali smo ravnateljicu Margarita Maruškić ?

Imamo zaista kvalitetne sadržaje, čitaonica, caffe bar, kongresna dvorana, a puno bi nam koristilo dodatno opremanje, pa ćemo prijaviti svoje projekte na razne natječaje. Ono što nam je u ovom trenutku važno je uređenje okoliša, kako bi se oživio ovaj dio grada, trebalo bi dovršiti šetnicu uz Aquatiku.

Facebook Komentari