Aleksićev izvještaj o radu u Hrvatskome saboru nakon mjesec i pol dana, evo što i kako dalje

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić napisao je svojim biračima i fb prijateljima izvještaj o radu u Hrvatskome saboru nakon mjesec i pol dana.

Prilagodio sam se atmosferi, upoznao zastupnice i zastupnike, pokušavam uspostaviti kolegijalni odnos sa svima, i uglavnom sam u tome uspio.

Ne govorim puno, ali govorim onda kada treba i ono što je potrebno u skladu s mojom misijom na koju me je uputila Udruga Franak. Ne napadam druge zastupnike niti ih kritiziram, osim što bih volio da se oni svi skupa manje prepucavaju, a više govore o rješenjima problema.

Osim toga, nisam promijenio niti vlastiti pristup prema svima vama, sve je ostalo isto kao i prije nego sam postao zastupnik – sa svima vama komuniciram otvoreno, svi imate pravo izreći svoje stavove i gotovo svakome odgovorim na pitanja – osim što i dalje svatko onaj tko je bezobrazan, vulgaran i sl. ima veliku šansu dobiti ispisnicu s mojega zida – tako je bilo i prije, jednostavno ne dam nikome da zagađuje virtualni svijet koji uređujem.

U Saboru sam dobio pozitivne reakcije na prijedloge koje sam iznio u vezi sa Ovršnim zakonom te na inicijativu da se novim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju konačno zaustavi nezakonita manipulacija kamatnim stopama odnosno da se utvrdi način za određivanje početnih fiksnih marži u preko 100.000 kredita, a malo-pomalo animiram kolegice i kolege da se riješi i pitanje RBA zadruga na način da se glava IV.b Zakona o potrošačkom kreditiranju primjenjuje retroaktivno, čime bi ništetnim bili proglašeni svi potrošački ugovori o kreditu koji su sklopljeni u Hrvatskoj s vjerovnicima ili preko kreditnih posrednika koji nisu imali odobrenje za pružanje usluga potrošačkog kreditiranja i prije stupanja na snagu ZPK-a. Verbalnu naklonost za svoje prijedloge dobio sam od kolega iz MOST-a, što smatram presudnim za buduće aktivnosti oko toga. Tu podršku dobio sam i u sabornici, i u osobnim kontaktima.

U srijedu ćemo o tome razgovarati sa stručnjacima na nivou Ministarstva pravosuđa, radi utvrđenja pravnih utemeljenja za moje prijedloge. Na sastanku će biti nazočni moji dragi kolege i kolegice iz Udruge Franak.

Naravno da ću vas izvijestiti o rezultatima razgovora, hoće li biti novih pomaka, ili ćemo ostati samo na simpatijama prema mojoj konstruktivnosti. Zadovoljan sam otvorenošću kolega iz MOST-a, ali sam isto tako i svjestan da je to tek prvi korak prema rješenju problematike.

Budući da je ZPK u nadležnosti ministra Zdravka Marića, vjerojatno ću se morati potruditi za podršku saborske većine i za hitni postupak kroz saborsku proceduru, jer ne očekujem da će ministar Marić shvatiti problematiku nezakonitih kamatnih parametara koje su banke odredile gazeći hrvatsko i EU pravo, jer ministar ZM se ponaša slično guverneru Vujčiću koji se brani činjenicom da je on ekonomist i kao takav ne razumije se u pravo.

Međutim, banke su najmanje krive, najviše su za takve postupke banaka krivi i odgovorni HNB i Ministarstvo financija.

Ministarstvo financija ima šansu ispraviti svoje pogreške, ali prema reakcijama ministra Z. Marića u Saboru na moje nedavne kritike i prozivke, od njega puno ne očekujem. Očekujem da će moji saborski kolege i kolegice odlučiti pokrenuti potrebne promjene na moju inicijativu.

Ako to ne učine, vidjet ćemo kako dalje… Ja osobno odustati neću sve dok se ne zaustavi bankarska nezakonita samovolja i nezakonite manipulacije kamatnim stopama. Jer tome jednostavno mora doći KRAJ!, napisao je Aleksić na svom fb-u.

Facebook Komentari